menu
По дрехите посрещат
По дрехите посрещат
Носенето на дрехи е не просто нормално, то съпътства човечеството през цялата история.

По дрехите посрещат

Облеклото е нещо, което винаги е имало значение за човечеството. Но дрехите са претърпели много промени през вековете, а началото на модата се губи някъде в края на каменната ера. Открити са сведения, че хората са ползвали дрехи преди повече от 100 хиляди години, а обработката и създаването на тъкани възниква преди около 40 хиляди години. Това значи, че дрехите са неразделна част от културната еволюция на човека.

Древните дрехи

Няма яснота по въпроса кога хората са започнали да се обличат или защо. Вероятно е да са ползвали дрехите като защита срещу климатичните явления, но е възможно и тъканите да са били създадени за ритуали или декорация, а впоследствие да са установили удобството им. Ранните дрехи са били обработени кожи от животни и различни растителни фибри, грубо приспособени да предпазват тялото.

Античността

Изобретяването на преденето на вълна, тъкането и плетенето са безпрецедентна революция в областта на модата. Не знаем кога и къде се случва това, но първите платове се появяват в Близкия изток преди 7-8 хиляди години. От тогава са и първите сведения за производство на коприна в Китай. По еволюцията на иглите, открити при разкопки, се съди за развитието на шиенето, което обаче не е било основен метод за създаване на дрехи. В Древен Египет, Гърция и Римската империя платовете били скъпи и хората предпочитали да ги ползват без да ги режат. От там и свободно падащите туники, тоги и различни рокли, които се закрепяли с богато украсени колани и копчета. Тогава се откриват и много от багрилата, разработват се нови методи за плетене и бродерия. Като материал преобладавали вълна и лен, както и кожа и памук.

Ренесанс

До около 13 век, дрехите на хората били семпли, създадени от един материал и включващи малко шиене. След като европейската цивилизация започнала по-активен обмен с азиатските, коприната придобила по-голяма популярност и може да се каже, че официално започнала модата. Дрехите ставали все по-сложни, включвали и нови материали като коноп, както и множество закопчалки, копчета, колани и всевъзможни декоративни елементи. Не е чудно, че хората от висшето общество имали нужда от асистент, за да се облекат.

Съвременни тъкани

До индустриалната революция, производството на тъкани изисквало дълги часове труд, защото всичко се правело на ръка. След механизацията, платовете и дрехите започнали да се произвеждат все по-лесно, а модата диктувала как да се променя дизайна. Навлизането на синтетичните тъкани пък позволява още по-евтино производство, както и комбинация между няколко материала и дрехите ни стават все по-разнообразни.

Гледаме на дрехите като нещо подразбиращо се от само себе си, но е достатъчно да се върнем само 100 години назад, за да надникнем към дългия път, който облеклото ни е изминало. В дрехите, характерни за всяка отделна култура можем да открием не само чисто технологичната еволюция на методите, а и своеобразно културно развитие. И днес повечето от нас подбират внимателно дрехите, които обличат, а разнообразието от материали и стилове ни помага да се себеизразяваме – черта, която вероятно сме наследили от най-древните ни предци.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!