menu
Как да победим умората?
Как да победим умората?
Не позволявайте на умората да проваля всичките ви планове.

В много случаи на умора се дължи на стрес, недостатъчен сън, лоша диета и други фактори, свързани с начина на живот. Опитайте тези съвети за самопомощ, за да възстановите енергийните си нива.

Ако чувствате, че страдате от умора, която не се облекчава от почивка и сън, консултирайте се с лекар за съвет.

1.Яжте често, за да победите умората

Един добър начин да поддържате енергията си през деня е да се храните редовно със здравословни закуски на всеки 3 до 4 часа, вместо по-малко на брой, но по-обилни хранения.

2. Размърдай се

Мислите, че упражненията са последното нещо, от което се нуждаете когато сте уморени? Всъщност редовните упражнения ще ви накарат да се чувствате по-малко уморени в дългосрочен план, така че ще имате повече енергия. Дори една 15-минутна разходка може да даде тласък на енергията ви, а ползите се увеличават с по-честа физическа активност.

Започнете постепенно докато достигнете препоръчителната цел от 2 часа и 30 минути седмично аеробни упражнения с умерена интензивност като например колоездене или бързо ходене.

3. Отслабнете

Ако тялото ви носи наднормено тегло, това може да бъде изтощително. Освен това така се натоварва допълнително и сърцето ви, което може да ви направи още по-уморени. Отслабнете и ще се почувствате много по-енергични.

Освен да се храните здравословно, най-добрият начин да отслабнете и да го задържите теглото си е да бъдете по-активни  и да правите упражнения.

4. Спокоен сън

Много хора не получават необходимия сън, за да останат бодри през деня.

Съвети за добър сън:

 • лягане и ставане сутрин по едно и също време всеки ден
 • избягване на дрямка през деня
 • отделете време за почивка, преди да си легнете

5. Намалете стреса, за да увеличите енергията си

Стресът изразходва много енергия. Опитайте се да въведете релаксиращи дейности в деня си.

Такива могат да бъдат:

 • тренировки във фитнеса
 • йога или тай чи
 • слушане на музика или четене
 • прекарване на време с приятели
 • всичко, което ви отпуска, ще подобри енергията ви.

6. Изключете кофеина

Препоръчва се на всеки, който се чувства уморен, да спре кофеина. Най-добрият начин да направите това е постепенно да се откажете от всички кофеинови напитки за период от 3 седмици.

Кофеин се съдържа в следните продукти:

 • кафе
 • чай
 • кола
 • енергийни напитки
 • някои болкоуспокояващи и билкови лекарства

Опитайте се да спрете напълно кофеина за един месец, за да видите дали се чувствате по-малко уморени без него. Може да откриете, че липсата на кофеин ви причинява главоболие. Ако това се случи, намаляйте по-бавно количеството кофеин, което пиете.

7. Пийте по-малко алкохол

Въпреки че няколко чаши вино вечер могат да ви помогнат да заспите, знайте, че всъщност спите по-малко, след като пиете алкохол. На следващия ден ще сте уморени, дори и да спите цели 8 часа.

Намалете алкохола преди лягане. Ще си починете по-добре през нощта и ще имате повече енергия.

Препоръчва мъжете и жените да не пият повече от 14 единици седмично, което е еквивалентно на 6 халби средно силна бира или 10 малки чаши слабо вино.

8. Пийте вода.

Понякога се чувствате уморени, просто защото сте леко дехидратирани. Чаша вода ще свърши работа, особено след тренировка.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!