menu
Вредни или полезни са слънчевите лъчи
Вредни или полезни са слънчевите лъчи
През лятото ни предупреждават да се пазим от слънцето, а през зимата обратно – да прекарваме повече време на слънце. Кое е „вярното“?

Вредни или полезни са слънчевите лъчи

Ако обичате да ходите на плаж, със сигурност знаете до какви тежки и болезнени последици може да доведе излагането на силно слънце. От друга страна, няма как източникът на енергия за живота да е вреден. Оказва се, че важна е „дозата“ ултравиолетова радиация, която поемаме, а тя варира според сезона и часа.

Ъгъл на падане

Тъй като Земята е кръгла и наклонена спрямо Слънцето, в различните сезони и часове, лъчите му падат под различен ъгъл. На екватора например, те са почти постоянно перпендикулярни, a в нашите ширини през годната се изменят. Тъй като слънчевата радиация се състои от различни по дължина вълни, когато слънцето е точно отгоре, получаваме почти пълния спектър. Когато обаче лъчите падат под наклон, голяма част от ултравиолетовата радиация, се разсейва от атмосферата и не достига до земята, затова и лъчението е по-слабо.

Механизмите на тялото

Ние, както и всички организми на планетата, сме еволюирали в съответствие със средата и имаме механизми, които ни предпазват отчасти от ултравиолетовата радиация. Такъв механизъм е пигментът меланин, който се намира в кожата. Това е вещество, което абсорбира част от радиацията. Наличието му определя и цвета на кожата. От зората на човешката популация, в регионите на Африка, където слънцето е много силно, кожата на хората съдържала по рождение големи количества меланин, за да могат да издържат на ултравиолетовата радиация без да ги разболява. Северните народи обратно – имат малки количества и кожата им е светла, защото там ултравиолетовата радиация е по-малко.

При всички по-светли хора, когато кожата ни започне да получава прекалено много ултравиолетова радиация, започва интензивно производство на меланин, който абсорбира радиацията и не ѝ позволява да проникне по-дълбоко. Затова придобиваме тен пигментът е тъмен.

Меланинът се намира в клетките и пречи на радиацията да достигне до ДНК. Ако радиацията проникне дълбоко в клетките на кожата и достигне до ДНК, може да я измени и тя да мутира – да си промени последователността. Това е и причината за развитието на рак на кожата.

Слънцезащитните продукти съдържат едно или няколко химични съединения, които играят ролята на точно този пигмент и абсорбират слънчевата радиация преди да достигне до ДНК. Ако все пак искате да имате тен, но да намалите риска от рак, просто се показвайте на слънце в часовете, в които лъчите му падат под по-малък ъгъл спрямо земята.

Биологичния часовник

Повечето организми в природата се влияят от силата и интензивността на светлината. Хората също. Хормоните, които регулират съня ни, са пряко свързани със светлината, а витамин D, жизнено важен за здравето ни, се образува в кожата ни когато тя поеме някакво количество слънчева радиация. Без светлина с определена дължина на вълната, няма да можем нито да спим, нито да се събуждаме пълноценно, а това ще окаже огромно влияние върху всички аспекти от живота ни.

Така че слънчевите лъчи не са нито вредни, нито полезни. Те просто са част от живота ни и за да се възползваме максимално от тях, трябва само малко да внимаваме. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!