menu
Как упражненията влияят върху мозъка
Как упражненията влияят върху мозъка
Здрав дух в здраво тяло.

Как упражненията влияят върху мозъка

Никой няма съмнения, че упражненията имат положителен ефект върху здравето. Науката, свързваща спорта с нервната дейност все още е млада, но всички проучвания показват, че физическата активност не само помага за подобряване дейността на мозъка, но може би е един от основните начини да повлияем върху цялостната работа на нервната система, а това ще ни гарантира, че ще запазим когнитивните си способности по-дълго.

Еволюция

Човешкият вид седи на стол пред монитора от едва две-три поколения. Преди това по-голяма част от времето си средностатистическият представител на Хомо Сапиенс е прекарвал в движение. Разбира се, няма как да върнем тези времена, но не трябва да забравяме, че те са оставили своя еволюционен отпечатък върху неравната система и метаболизма ни и засега ни се налага да се съобразяваме с тази досадна особеност на телата ни.

Мозъкът

Доскоро се смяташе, че мозъчната тъкан не може да се възстановява, но вече знаем че това не е така. Редовните физически упражнения допринасят за неврогенезата – възникването на нови неврони, както и  за запазването на бялото вещество с напредване на възрастта. Това е тъканта, която подхранва невроните ни. Установено е, че процеса на регенерация на невран тъкан се осъществява най-добре в хипокампуса – малка област с огромно значение за паметта и способността ни да учим нови неща. Пластичността на нервната тъкан, тоест способността ѝ да се възстановява след нараняване като прехвърля функции на съседни клетки, също се влияе положително от упражненията.

Хормоните

Освен върху нервната тъкан, упражненията ще повлияят и на хормоните, които циркулират из мозъка. При тренировки се повишават допаминът и серотонинът, за които отдавна се знае, че са причина да изпитваме щастие и подобряват концентрацията и мотивацията ни. Спортът подобрява и съня, а качественият сън е от съществено значение за „почистването“ на мозъчната тъкан от отпадни продукти. Ако тренирате редовно, вероятно имате и по-високи нива на норепинефрин и епинефрин, които спомагат да се регулира нивото на стрес в мозъка. Подобреното кръвоснабдяване пък ще допринесе за по-добър баланс между останалите процеси, случващи се в мозъка и нервната система, а това само по себе си ще подобри целия ни живот.

Какъв спорт да изберем и колко често е „редовно“

Науката все още не може да каже кои видове спорт оказват най-голямо положително влияние върху мозъка, нито колко да спортуваме, за да изпитаме оптималния ефект на тренировките. Със сигурност знаем, че и кардио тренировките, както и силовите и смесените видове носят полза на мозъка. За да съчетаем полезното с приятното, можем да спортуваме това, което ни допада най-много или да разнообразяваме с различни активности. Всички разполагаме с различно време и имаме различни цели, но за да изпитаме положителният ефект на спорта е нужно просто да…го практикуваме. Ако можете ежедневно да правите упражнения, това е чудесно. Ако не можете, не искате или не смятате, че ви е нужно, тренирайте колкото често можете. Важно е само спортът да бъде постоянна част от живота, а не спорадична дейност, която вършим след празници.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!