menu
Възможно е да се развият нови неврони
Възможно е да се развият нови неврони
Пробив в науката за мозъка.

Възможно е да се развият нови неврони

Откакто изучаваме мозъка и нервната система, преобладава схващането, че нервните клетки, тоест невроните, не се обновяват в мозъка на възрастните, за разлика от клетките в някои други тъкани. Мозъчната тъкан е изключително важна и нейната дегенерация води до деменция, Алцхаймер и различни други състояния, при които човек губи когнитивните си способности. Скорошни проучвания доказаха, че някои от увредените неврони могат да се възстановяват сами. Вече имаме и данни от експерименти с мишки, според които е възможно да се активират стволовите клетки в мозъка и от тях да се развият напълно нови неврони, които да заместят старите.

Стволови клетки?

Това са клетки, които могат да се превръщат в други типове клетки. Те обикновено се свързват с ембрионалното развитие, когато всички клетки са стволови и постепенно се диференцират в различните тъкани. Но стволовите клетки съществуват в почти всяка тъкан и именно те изграждат отново тъканта, когато е увредена. Такива клетки има например в кожата, косата също расте благодарение на стволовите клетки, има ги и в нервната тъкан. Разликата между ембрионалните стволови клетки и тези във възрастния човек е, че ембрионалните са изцяло недиференцирани – могат да се превърнат във всяка друга клетка, докато при възрастния този процес е ограничен и стволовите клетки могат само да възстановяват отчасти тъканта, в което се намират. В нервната тъкан установените стволови клетки са неактивни или „спящи“. За първи път в експеримент с мишки, изследователите са успели да активират тези клетки и те са се превърнали в нови неврони. Направили са това, като са проследили метаболизма на неактивните клетки и са прекъснали един от процесите, така че клетката да „се обърка“ и да „включи“ друг процес, който ще я превърне в неврон.

Но мишките не са хора

Често изтъквана разлика, когато се касае за физиологични изследвания. Мишките се ползват за експерименти защото макар да не са хора, те са бозайници и начинът, по който работят метаболизма, тъканите, генната експресия и много други неща са подобни на нашите. Много е вероятно процесът, накарал стволовете клетки в мозъка на мишки да започнат да се превръщат в неврони да може да се случи и в човешкия мозък. Предстои да разберем как ще стане това.

Ползата

Мозъчната тъкан дегенерира с напредването на възрастта. Именно това, че нови неврони спират да се образуват много рано в развитието, е причината за тази дегенерация. Но стволовите клетки са там и ако успеем да открием начин да ги накараме да се „събудят“, това ще бъде началото на края на всички заболявания, свързани с отслабване на когнитивните функции, както и ще допринесе изключително много при възстановяването от инсулти, травми на главата както и при операции. Нещо повече – метаболизмът на невроните е от съществено значение и за много заболявания на психиката, като например депресия. Така че опитите да се повлияе върху метаболизма на мозъчната тъкан може да доведе до откриването на нови начини за спаряване с такива състояния.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!