menu
Хипнозата – факти и заблуди
Хипнозата – факти и заблуди
Мислите си, че знаете какво е хипноза? Помислете пак.

Хипнозата – факти и заблуди

Хипнозата за първи път е изпoлзвана от австрийския лекар Франц Мезмер, който твърдял, че ползва „животински магнетизъм“ върху пациентите си. Думата навлиза в практиката през 1840 г. с работата на Джеймс Брейд, шотландски хирург, който вярвал, че това е състояние подобно на сън. По-късно други лекари приписват на практиката различни свойства, по-голямата част от които достигат до нас чрез популярната култура и са по-скоро погрешни.

Днес знаем, че хипнотерапията помага ефективно за справянето с различни състояния като зависимости, тревожност, безсъние, хронична болка. Въпреки това обаче, все още битуват различни погрешни схващания. Ето най-важните от тях.

Хипнозата е състояние на транс

Представяте ли си хипнотизирания в „специално“ състояние на съзнанието? Това може да е вход към подсъзнанието, дори различен начин на работа на нервната система?

В реалността, човек под влияние на хипноза е в нормално състояние на съзнанието, може да разговаря и да излезе сам от състоянието. Хипнотичното състояние не е и близо до сън, а промените в нервната система са трудно уловими и едва в поседнете годни има данни за промени в активността на мозъка под хипноза и то в условията на експеримент.

Под хипноза могат да ви манипулират

Един от най-разпространените митове е, че хипнозата е състояние, в което „хипнотизаторът“ може да ви накара да вярвате в каквото пожелае или да ви внуши определено поведение.

В реалността, хипнотизираният е в пълно съзнание и е способен да води активна комуникация с терапевта, която е и част от сесията. Няма открит механизъм в човешкото съзнание, който да позволява подобно „влагане“ на чужди мисли в нечий ум.

Хипнозата помага за връщане на потиснати спомени

Друг често срещан мит е, че посредством хипноза, човек може да се върне към потиснати спомени, особено такива, свързани с травми и да ги „изживее“ наново.

Всъщност, няма никакви доказателства, че такова нещо е възможно, а всички проучвания, свързани с този аспект доказват обратното – потиснатите спомени не могат да бъдат „отключени“, налага се да се полагат усилия, защото хипнозата не е пасивно състояние, а нещо, в което пациентът участва активно.

Какво всъщност е хипнозата

Хипнотерапията е инструмент в арсенала на психотерапията, който представлява набор от процедури, при които чрез гласови предложения се модулира осъзнаването, възприятието и когнитивните процеси на пациента с цел преодоляване на зависимости, фобии или при други състояния, свързани с личностни разстройства.

В една сесия, трениран терапевт по-скоро ще разговаря с вас, отколкото да ви дава заповеди или да ви манипулира.

Състоянието е близко до медитация и ако терапията ви подейства добре, след време ще можете да се самохипнотизирате, тоест да използвате инструмента, за да си помагате сами.

Не всички са еднакво податливи на хипнотерапия, но няма ясни критерии кое би повлияло върху податливостта. Вероятно е да участват множество фактори.

Хипнозата е далеч по -скучна от това, което сме виждали по филмите, а митовете за нея са част от културата ни много повече от самата практика.

Но в 21 век, с напредъка на науката за мозъка, научаваме колко ценна може да бъде тази практика за някои пациенти и тя успешно се прилага по света.

Източник: Psychology today, The MayoClinic.org

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

maggbg
Този коментар съдържа спойлери? Щракнете тук, ако искате да прочетете.

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> urltin.com/biocon

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg