menu
Три причини да искаме да излезем от зоната си на комфорт
Три причини да искаме да излезем от зоната си на комфорт
Често изпитваме нежелание да правим неща, които не умеем.

Три причини да искаме да излезем от зоната си на комфорт

Зоната на комфорт, според психологията, е състояние, в което човек изпитва чувство за контрол над ситуацията. Не ни се налага да вършим нищо, което не можем или да поемаме рискове. В зоната на комфорт се чувстваме сигурни и спокойни. Излизането от нея често е свързано с чувство за безпокойство или страх – мозъкът ни, чрез съответните химични сигнали, ни предупреждава, че това действие е опасно за нас.

Но оставайки в „безопасност“, може да пропуснем много възможности, а често се оказва, че поемането на риск не е никак трудно. Мозъкът може да ни заблуждава.

Ето три причини да излезем от зоната си на комфорт:

 

Ще разширим света си

Зоната на комфорт е мястото, което познаваме. Прекарвайки твърде много време там, свикваме да мислим, че светът е само това и всичко ново ще го разруши. А всъщност ще го разшири. Ученето на нови умения често изисква време и усилия.

Всъщност ученето е процес, състоящ се от множество малки усилия, а времето прекарано с нещо интересно, минава неусетно. Може да започнем с нещо просто –тортата, която отдавна отлагаме, понеже нямаме представа как точно се прави кремът. Малките усилия, полагани често, водят до големи промени. Излизайки съвсем за кратко извън зоната на комфорт, откриваме че там не е толкова опасно. Мозъкът ни превключва на режим опознаване и постепенно разширяваме познатия ни свят.

Ще открием нови възможности за себе си

Хората обичаме познатото. Харесва ни да вървим по един и същи път всеки ден, да имаме същата работа с години. Това си има чисто биохимична причина: мозъкът познава обстановката, знае къде може да има опасност и не се налага да „работи“ допълнително, в случай на внезапен стрес. Мозъкът обича да мързелува и излизането от това състояние отново изисква усилие. Звучи трудно да напуснем познатата работа, за да преследваме мечтата си, и много хора никога няма да го направят от страх да не се провалят. Но с малки стъпки, променяйки по малко всеки ден, в един момент ще се окаже, че онази опасност, за която мозъкът ни е предупреждавал, вече не същестува. Така пред нас ще се открият възможности, за които дори не сме и подозирали и ще придобием увереност, че можем да се справим с предизвикателствата.

Ще се почувстваме щастливи

Излизането от зоната на комфорт, независимо дали ще учим нови умения, ще сменяме работата, града или ще преследваме мечтата си, неизменно ще доведе след себе си чувството за щастие. Мозъкът, освен че се страхува от непознатото, също и обича новото. За едни хора може да е по-трудно да преодолеят страха, за да опитат от сладостта на новото, отколкото за други. Но без значение колко лесно напускаме зоната си на комфорт, правейки го, със сигурност ще изпитаме щастие. Допаминът, който мозъкът отделя, веднъж преодолял страха от непознатото, предизвиква точно това – усещане за щастие.

Какво по-хубаво от това да сме щастливи в голям и пълен с възможности свят?

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!