menu
Пчелите и медът
Пчелите и медът
Какво знаем за едни от най-важните насекоми и тяхната храна.

Пчелите и медът

Пчелите са сред най-ценните насекоми, не само защото произвеждат мед, но и заради способността им да опрашват стопански важни за човека растения. Ето някои неща, които може би не знаем за тях.

Медът е единствената им храна

За разлика от други видове насекоми, пчелите не изпадат в състояние на хибернация през зимата. Те остават будни, затова имат нужда от храна. Медът е точно това. През пролетта и лятото, пчелите обикалят цветните растения и пият нектар. С помощта на ензими, в стомаха на пчелата сложните въглехидрати се разграждат до захари. След като се приберат в кошера, пчелите изсипват нектара в специални места, където част от водата в него се изпарява. Това е медът. С високо съдържание на захар, ценни аминокиселини и минерали и почти никаква вода, той е устойчив на бактерии и може да поддържа живота на кошера през зимния сезон.

Стотици видове

Медоносните пчели не са единствените видове пчели. Съществуват десетки и стотици други, които също се хранят с нектара на цветните растения, но през зимата не остават будни, затова нямат нужда да трупат мед. Медоносните пчели са единствените, които имат живот, изискващ запаси от храна, затова и са „опитомени“ от хората. Другите видове обикновено живеят самостоятелно, гнездят в земята или в дупки по дърветата и спят зимен сън.

Опрашители

Всички пчели имат нещо общо – опрашват растенията. Смята се, че медоносните пчели опрашват около една трета от храната, която ядем, както и общо около 20 хиляди вида цветни растения. Тривиални зеленчуци като домат и картоф дължим на тях, както и много от зърнените култури. Растенията се опрашват и от други насекоми, които пият нектар. Прашецът се захваща по краката им и така те неволно го разпространяват.

Важността на пчелите

Тъй като медоносните пчели имат нужда от повече нектар, за да си направят мед за зимата, те са и по-ефективни опрашители. Една пчела може да кацне на до 1000 растения, за да си напъни стомаха с нектар. В процеса на еволюцията, някои растения са се развили така, че да могат да се опрашват само от тези пчели. Използването на различни пестициди нарушава този процес, а наличието на питомни кошери в близост до местообитанията на дивите медоносни пчели, може да доведе до конкуренция, при която е по-вероятно да пострадат дивите.

Медът

Безспорно една от най-вкусните храни, познати на човека. Уникалната комбинация от захари няма магичните свойства, които му се приписват, но има много изследвания, които доказват полезността му за човешкия организъм. Това е и естествената храна с най-високо съдържание на захар, тоест – чудесен източник на енергия.

Без пчелите, цивилизацията няма да изчезне разбира се, но много от културите, които използваме няма да могат да се отглеждат както досега, ще пострадат и диви растения, а и ще изгубим полезна и вкусна храна. Със сигурност животът ни ще стане по-труден и скучен.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!