menu
Какво знаем за синдрома на „прегарянето“
Какво знаем за синдрома на „прегарянето“
Имате ли усещането, че може би нещо не е наред в живота ви?

Какво знаем за синдрома на „прегарянето“

Прегарянето е все по-често срещано състояние във винаги бързащия 21 век. То може да засегне всеки, но в повечето случаи това са амбициозни хора с трудна, изискваща отдаденост работа, които се стремят да постигнат максимума. Прегарянето се проявява като емоционално, физическо и умствено изтощение и е резултат от продължителен стрес. Може да се чувствате „изцедени“ или пък претоварени, неспособни да отворите на изискванията, или да носите отговорност. С  прогресирането на състоянието, може да изгубите мотивация или желание за работа и да се опитате да преосмислите житейските си избори. Не на последно място, прегарянето ще влоши качеството на живота ви, защото отнема енергията ви, понижава продуктивността и креативността и тези ефекти неизбежно се пренасят във всички сфери от ежедневието ви.

Как да разберем, че прегаряме

Всички имаме дни, в които не се чувстваме активни и работоспособни. Но ако по-често дните ви са лоши, ако се чувствате изморени и нямате енергия, ако каквото и да правите, не изпитвате удовлетворение, може би сте на пътя към прегарянето. Продължителното излагане на стрес ще предизвика физически симптоми на неразположение, умора, главоболие, безсъние, както и емоционални: ще се чувствате безполезни и неспособни, ще се дистанцирате от близките си и няма да имате мотивация да вършите нищо. При хората, които страдат от прегаряне или са близо до него се забелязва по-често отлагане на дейности, често отсъствие от работа, промяна в навиците за сън, както и опит да се „балансира“ неразположението чрез храна, алкохол или наркотици.

Причини и последици

Ако страдате от прегаряне, то вероятно не се е случило за една нощ, а причините са пред очите ви. Те могат да са свързани с различни аспекти на работата и живота ви. Ако работите скучна монотонна работа; ако не ви оценяват достатъчно; ако сте натоварени с повече отговорности, отколкото можете да поемете; ако сте перфекционист или работите под постоянно напрежение.

Може да не забележите веднага, че нещо необичайно се случва с вас, но след известно време ще откриете, че вече нямате интерес към работата си, станали сте цинични и не намирате нищо хубаво в настоящето си или не изпитвате удовлетворение от живота си.

Как да се справим?

Първата стъпка към преодоляването му е да признаете, че съществува. Проблемите ви може да изглеждат нерешими, но това често не е така. За да се справите с прегарянето, може да имате нужда от специалист, но със сигурност ще имате нужда на първо място да се погрижите за себе си. Това разбира се става чрез осъзнато изграждане на полезни навици като здравословно хранене, сън, физическа активност и подходяща социална среда. Намаляването на стреса и създаването на устойчивост към стрес също са част от борбата със състоянието. Може да ви се наложи да прегледате приоритетите си и да започнете да мислите за работата си по друг начин.

Прегарянето не е просто емоционално състояние, то е резултат от начин на живот, който оставя встрани грижата за собственото емоционално и физическо здраве и затова преодоляването му започва от там.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!