menu
Невротрансмитерите, които ни управляват
Невротрансмитерите, които ни управляват
Мозъкът е сложен орган, но можем да го разберем чрез изследване на химичните сигнали, които използва.

Невротрансмитерите, които ни управляват

Може би смятате, че имате контрол върху решенията си и че управлявате живота си точно както искате? Биохимичната реалност на мозъците ни разкрива как точно.

Какво са невротрансмитери?

Това са химичните вещества, които се образуват в мозъка ни и задействат едни механизми в нервната система или спират други. Те отговарят за активността на мускулите ни, за настроението ни, за способността ни да запомняме, за емоциите ни и за поведението ни. Познати са ни около 100 различни вида, като повечето са добре изучени. Те действат комбинирано и прецизно и различните комбинации имат различен ефект върху нас.

Ние сме мозъците си

Няколко основни невротрансмитери, познати на повечето от нас, отговарят за поведението ни, като често действието им се допълва.

На първо място, това е допаминът. Удовлетворението което изпитваме от различни дейности, се дължи на отделянето на допамин в мозъка. Той също ни мотивира и помага да учим нови неща. Серотонинът пък задържа вниманието ни, подпомага паметта и допринася да се насладим на момента. Епинефринът и норепинефринът отговарят за способността ни да се адаптираме към промени в средата. Ендорфините потискат болката и се свързват с усещания на удоволствие като хранене и секс. Ацетилхолинът, най-разпростреният невротрансмитер, контролира пулса и мускулите и влияе върху когнитивните процеси. ГАБА участва в контрола над съня и спокойствието.

Всички тези и още много вещества, чрез концентрациите си във всеки един момент контролират всеки аспект от поведението и мислите ни, но и се влияят от тях.

Състояния, при които се променя количеството им или мозъкът не може да произвежда някой от тях, се свързват с Алцхаймер, Паркинсон, депресия, тревожност, синдром на посттравматичен стрес, шизофрения и други заболявания.

Как можем да им повлияем

Произвеждането и отделянето на невротрансмитери в мозъка се подчиняват на сложни механизми, част от които са изследвани, а друга част още не са напълно известни.

При някои заболявания, свързани с промяна в психиката, медикаментите могат да помогнат да се възстанови обичайното състояние на мозъка. В ежедневието си също можем да направим няколко неща, за да поддържаме биохимичните сигнали на мозъка си в оптимално състояние.

Основен начин за това е храната. Повечето невтротрансмитери се синтезират от съединения, съдържащи аминокиселини, с помощта на ензими и витамини. Разнообразна храна, богата на протеини е най-доброто, което можем да дадем на мозъка си.

На второ място, но не по важност, е самото ни поведение. Сетивата ни предоставят информация за средата и мозъкът се стреми да отговори адекватно като се адаптира – ние се адаптираме. Затова е полезно да се наспиваме и да се движим или да правим упражнения; да се излагаме на слънце, да се храним редовно и да пием достатъчно вода; да учим, да си поставяме цели, да развиваме себе си и да се стремим да вършим неща, които ни носят удоволствие, но и придават смисъл на живота ни.

Невротрансмитерите ни управляват, но и ние тях. Затова винаги трябва да помним, че имаме достатъчно контрол над живота си, но можем да го осъществим само чрез ежедневното си последователно поведение.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!