menu
Как е възникнал животът на Земята?
Как е възникнал животът на Земята?
Божествено сътворение, извънземна намеса или спонтанно, възникването на живота е тема, която занимава умовете ни от зората на цивилизацията.

Как е възникнал животът на Земята?

В 21 век вече познаваме ДНК – молекулата, която съдържа основните принципи за развитие на живота, знаем и механизмите на еволюцията, но още нямаме категорични доказателства как или къде възникнал самият живот.

Изкушаващо е да смятаме, че сме божествено творение, единствено и надарено със специални качества, или пък извънземен „експеримент“, но науката дава малко по-достоверно обяснение за възникването на живота.

Златната среда

Нашата планета се намира в т.нар. златна среда за развитие на живот – на правилното разстояние от Слънцето, с подходящ спътник и сезонна изменчивост на температурата. Земята се е образувала преди 4, 6 милиарда годни и днес имаме доказателства, че първите примитивни организми съществуват още в следващите милиони години. Първоначално те са били много прости, но в процеса на еволюция се усложняват, докато се достигне до нас.

Внесен или местно „производство“ е животът?

Как точно се е зародил животът? Има две основни хипотези, нито една от които не може да се докаже напълно, поне засега. Според едната, обекти от космоса, като метеорити или астероиди са достигнали до Земята и са донесли със себе си примитивни молекули, които, оказали се в златната среда, са се организирали в това, което днес познаваме като жива клетка, изградена от протеини, мазнини и ДНК, започнали да си взаимодействат по между си, да използват другите молекули от средата за енергия и да еволюират. Всичко това се случва в т.нар. „първичен бульон“ – праокеаните, във времена на интензивна вулканична дейност, мощни бури и силни приливи и отливи.

Втората хипотеза предполага, че организираните молекули – протеини и мазнини, а впоследствие и ДНК, са се самосглобили в първичния бульон, постепенно оформяйки малки мехурчета и изграждайки механизми за предаване на структурата си на следващото поколение. И те започнали да си общуват и да използват различните елементи от бульона, за да произвеждат енергия.

Всички тези процеси отнемат на живота милиарди годни еволюция.

Експерименти

В началото на 20 век, когато учените вече били наясно с механизмите на еволюцията и възрастта на Земята и все повече се вълнували възможно ли е да се самозароди жива клетка, се провеждат и първите експерименти. В среда, предполагаемо близка до първичния бульон, учените поставили аминокиселини и нуклоетоди – съставните елементи на протеините и ДНК. Стимулирали системата с електричество, както се предполага че е било преди 4 милиарда годни и с вълнение установили, че от елементите им са възникнали организирани протеини и ДНК. Самозараждането на живот, или поне на молекулите, които изграждат всяка жива клетка се оказало възможно в обикновена лаборатория.

Ако си представим разнообразните условия на планетата, които в продължение на милиони годни са разбърквали тези молекули в първичния бульон, много лесно можем да приемем, че животът е възникнал тук, на Земята. Но е също толкова възможно е и да е възникнал по този начин някъде другаде, а тук просто да е намерил подходяща среда. Може би някой ден, с изследването на космоса и другите планети, ще разберем със сигурност.

 

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!