menu
Допаминът – двигател на поведението
Допаминът – двигател на поведението
Той контролира начина, по който се чувстваме и решениятa, които взимаме ежедневно.

Допаминът – двигател на поведението

За да се чувстваме удовлетворени и мотивирани, биохимичните процеси в мозъка ни трябва да са в определен баланс. Един от основните двигатели на този баланс е допаминът.

Допаминът е невротрансмитер – отделя се в различни части от мозъка в различни количества и така модулира баланса, който пък играе роля за настроението ни, а от там и поведението.

Чувство за удовлетвореност

Допаминът се отделя когато вършим нещо, което ни харесва и ни кара да се чувстваме добре. Той също ни мотивира да вършим неща, които са „полезни“ за нас. Това е дълбоко закодирано в мозъците ни от еволюцията. Чрез допаминът се мотивираме да вършим дейности като хранене и секс, които са основни за оцеляването ни, а тези дейности предизвикат отделяне на допамин – значи, „правилно“ поведение. Днес, поведението ни продължава да се мотивира от допамин, макар да е много по-комплексно.

Зависимости

Допаминът е причината да прекаляваме със сладко, да преяждаме с някоя особено вкусна и нездравословна храна, да употребяваме наркотици. Чрез отделянето му при тези дейности, мозъкът получава много ясно съобщение „това е хубаво“ и променя поведението ни така, че да търсим още от същото. Употребата на наркотици оказва силно влияние върху някои области, в които се отделя допамин и това е основната причина и за действието им и за трудностите при отказване. Мозъкът не търси наркотика, а огромното количество допамин, който предизвика чувството за удоволствие.

Заболявания

Въпреки че е не единствения невротрансмитер, който регулира поведението ни, с липсата или излишъка на допамин се свързват различни заболявания като депресия, шизофрения и Паркинсон. Има медикаменти, които спомагат за синтез на повече допамин в мозъка или пък обратното, които помагат на хората страдащи от такива заболявания. Изследването им допринася за по-доброто разбиране на влиянето на допамина върху поведението ни извън крайностите.

Ежедневието

При нормален баланс на допамин, би трябвало да се чувстваме мотивирани, щастливи и фокусирани. Допаминът ни кара да приемаме нови предизвикателства, да следваме целите си, да не се отказваме когато нещо е трудно. При различните хора тези качества са изразени в различна степен и това се дължи на естествени вариации в количествата допамин в мозъците ни. Повече допамин стимулира поведение ориентирано към постигане на повече и по-големи цели.

Как да намерим баланса

Ако се чувстваме нещастни, изморени и немотивирани да вършим каквото и да е, без да има установена медицинска причина, това може да се дължи на дисбаланс в химичните сигнали на мозъка. В много случаи, този дисбаланс е напълно контролируем и можем да направим няколко неща, за да го подобрим. На първо място е храната. Повече протеини, зеленчуци и ядки ще помогнат за естествено увеличаване на допамина. Ако го съчетаем с дейности, които ни карат да се чувстваме добре, но и представляват известно предизвикателство за тялото и ума ни, неусетно допаминът ни ще се увеличи, а с него и удовлетворението от живота.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!