menu
Три неочаквани ползи от бягането
Три неочаквани ползи от бягането
Привърженик ли сте на бягането?

Три неочаквани ползи от бягането

Според всички изследвания, които някога са правени, редовният спорт е не само полезен за здравето, той е необходим за правилното функциониране на организма. Това е така по една много проста причина: допреди едва 100-150 години, през цялата дълга история на човешкия вид и цивилизация, физическата активност е била ежедневие за всички хора. Било е въпрос на оцеляване. Днес условията са други, но за съжаление, телата ни не успяват да се приспособят толкова бързо. Очевидните ползи от физическата активност, включително и от бягането, са ясни на всички. Ето три неочевидни ползи, на които се наслаждават бегачите.

Неизчерпаемо щастие

Ускоряването на пулса и учестеното дишане са сигнал за тялото, че се намира под стрес и то започва да отделя различни хормони и невротрансмитери, които да го подготвят да се справи с предизвикателства. По една случайност, или не точно, сред тях са и ендорфините. Те притъпяват болката, създават усещане за спокойствие и предизвикват много други реакции в мозъка, чието крайно проявление е усещане за щастие, добро настроение и увереност. Ако бягате навън, сред природата, този процес е още по-осезаем, тъй като гледката и състава на въздуха също допринасят.

Добър апетит

Не, нямам предвид способността да изядеш каквото има в хладилника, макар много бегачи да са запознати и с тази „полза“.  Апетитът се контролира от няколко хормона, които се влияят от ежедневните ни дейности. Ако прекарвате цял ден седейки пред монитор и имате навика да похапвате снаксове, може да пропускате някое хранене с оправданието, че не сте много гладни. Така лишавате тялото си от необходимите му вещества и то продължава да ви праща сигнали, че има нужда от храна, затова вие му давате още снаксове, нали не сте гладни. Ако обаче включите бягането в ежедневието си, хормоналната среда, която се създава от физическата активност ще „рестартира“ апетита ви. Не само, че ще сте гладни, а и по-лесно ще разпознаете от какво има нужда тялото ви и така ще се наслаждавате на пълноценна храна и по-рядко ще посягате към снаксове.

Емоционална стабилност

Когато извършвате монотонна активност, а в мозъка ви се отделят специфични вещества, като отговор на натоварването, е възможно да изпаднете в особено „медитативно“ състояние. В такива моменти може да погледнете по друг начин на някои ситуации, а отделянето на час-два за себе си, особено за полезна дейност, ще ви накара да се чувствате по-уверени и спокойни. Известно е, че бягането носи полза на хора, страдащи от различни форми на депресия именно поради веществата, които отделя мозъка, но и поради самото вършене на тази дейност. Отново, ако го първите навън, сред природата, ще усилите ефекта.

Дали само бягането носи такива ползи? Едва ли, но бягането е естествено състояние на тялото, още от зората на вида ни и е много лесен начин да прекарате малко време със себе си, тъй като можете да го правите сами. Ако сте се замисляли дали да започнете да бягате, като част от грижата ви за себе си, не се колебайте. Още няма човек, съжалил, че е опитал да спортува бягане.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!