menu
Наводненията – естествено явление или резултат от човешка дейност?
Наводненията – естествено явление или резултат от човешка дейност?
Наводненията, климатът и човешката дейност.

Наводненията – естествено явление или резултат от човешката дейност?

Летният сезон, освен време за почивка, е и сезонът, в който се случват най-много наводнения, както в България, така и в световен мащаб. Дали е нормално силните проливни дъждове да карат реките да излизат от коритата си и да заливат населените места, или хората малко сме „помогнали“ да се случва това?

Какво казва науката?

Според изследователите на климата, опасните природни явления, сред които и наводненията, ще зачестят в следващите години.

Проливните дъждове, основната причина за наводненията, не са ново явление, а са нещо нормално за планетата, но дали са единственият „виновник“ за тях?

Реките са естественият резервоар на дъждовната вода. Човешката дейност и строителството често налагат реките се отклоняват от коритата си, околните гори и храсти се изсичат, за да направят място на пътища и сгради, а структурата и естественият наклон на бреговете се променят, за да отговорят на нуждите ни. Така се намалява капацитета на реката да си върши „ работата“ по събиране на излишната дъждовна вода. Същевременно, изсичането на горите в планинските райони допълнително увеличава оттока, тъй като горите успяват да задържат част от водата.

В глобален мащаб, наводненията са често срещани, особено в тропичните райони, които като цяло са по-засегнато от климатичните промени, но дори развитите страни в умерените ширини не са пощадени от това явление. Само през лятото на 2022г. се съобщава за над 10 наводнения, засягащи Азия, Африка, Южна Америка и Австралия, а през лятото на 2021г. Европа беше буквално потопена. Жертвите са стотици, дори хиляди в развиващите се райони, а материалните щети се измерват в милиарди долари.

Част от причините е и самата човешка инфраструктура – градовете ни не са пригодени да издържат на наводнения, канализацията не може да се справи с оттока, а на много места няма изградена система за предупреждение, нито регионални планове и подготовка за действия при подобни събития.

Какво можем да направим?

Ясно е, че не можем нито да спрем, нито напълно да предотвратим опасните наводнения. Климатичните промени вече са факт, а дори и без тях, строенето на градове, пътища и засилващата се урбанизация, така или иначе налагат да променяме природната среда. Добрата новина е, че вече имаме много по-добра представа как да правим това, без да причиним сериозни вреди.

С развитието на науката и технологиите, започваме да разбираме все по-добре причините за наводненията, а прогнозирането им става все по-точно. Съвременните комуникации помагат повече хора да разберат как влияем върху процеса, а създаването на международни регулации допринася за развитието на все по-адекватни стратегии за превенция и действия при наводнения. Става все по-ясно, че с общи усилия можем да избегнем донякъде негативните последици. Не можем да се борим с природните стихии, но можем да се научим да реагираме адекватно, а учейки се от действията си – и да ги предотвратим в бъдеще.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!