menu
Как да водим дискусия
Как да водим дискусия
Да изразим гледната си точка често представлява предизвикателство.

Как да водим дискусия

Когато обсъждаме нещо, често се оказваме на различна позиция със събеседника и се налага да защитим своята. Това може да се окаже източник на негативни емоции или загуба на времето и усилията ни. Ето няколко прости съвета за по-успешно и ефективно дебатиране в неформална обстановка.

Бъдете информирани

Да изразим дадена позиция, означава да сме запознати с основните факти по темата. За да можем да общуваме пълноценно, е необходимо да се информираме относно новини и събития, както и да имаме основни умения за критично мислене и разпознаване на фалшива информация. Можем да го постигнем, като ежедневно влагаме по малко усилия и учим нови неща.

Внимавайте за логическите заблуди

Логическите заблуди в аргументацията са много разпространени. Например, когато подбираме само определени факти, за да защитим гледната си точка, а пропускаме тези, които ѝ противоречат или когато вместо да атакуваме аргумента, директно започваме да обиждаме събеседника. Друг разпространена заблуда е да сравняваме мнението на някого с установени факти. За да не допуснем подобни елементарни похвати да ни попречат да изразим позицията си, е полезно да се научим да ги разпознаваме и избягваме.

Бъдете кратки

Когато искаме да защитим позиция, е правилно да използваме няколко точни и кратки аргумента, които да я подкрепят. Впускането в дълги емоционални излияния ще досади на събеседника и е вероятно да не изслуша края. Ако искаме да се аргументираме успешно по дадена тема, се налага да се ограничим само с най-важното.

Изслушвайте другата страна

Трудно можем да защитим позиция, ако игнорираме възраженията. Пълноценната комуникация изисква обмен на информация. Изслушването на другата страна в дискусия, независимо колко много искаме да се изкажем, е гаранция, че и другата страна ще изслуша нас. Чисто психологически, добрите слушатели са по-приятни събеседници.

Приемете, че може да грешите

Дори да имаме ясна позиция, проверена и доказана, и да сме убедени в правотата си, винаги съществува възможност да сгрешим. А и винаги може да се намери някой по-запознат с темата от нас. В това няма нищо лошо или срамно. Ако усетим, че губим спора или аргументът ни не е достатъчно силен, най-доброто, което можем да направим е да се откажем. Винаги може да се върнем към темата по-късно, но така ще покажем уважение към събеседника, което ще допринесе за пълноценната ни комуникация.

Вземете си поука

Независимо дали сме прави, грешим, печелим спора, или се отказваме, всяка една дискусия би трябвало да ни обогатява. Ценно умение е да следим как протича дискусията, как се изразяваме ние и събеседниците ни и да се опитаме да подобрим себе си, за да можем да се справим по-добре следващия път.

Дискусията и споровете са част от нормалната комуникация между хората. Споделянето на мнения, които ни противопоставят не трябва да е повод да се гневим или да се държим зле със събеседника си. Напротив – това трябва е начин да открием общото, а и да си прекараме приятно времето.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!