menu
Защо самодисциплината е по-важна от мотивацията
Защо самодисциплината е по-важна от мотивацията
Бързо ли ви свършва мотивацията?

Защо самодисциплината е по-важна от мотивацията

Мотивацията е това, което ни движи напред, когато следваме целите си, независимо дали работни или лични. Всъщност, не е точно така. Мотивацията може да ни заведе на много места, да ни покаже кои цели да следваме и да ни помогне да намерим пътя към тях. Но дисциплината ще ни води по този път и ще ни пречи да се разсейваме.

Какво точно е „дисциплина“

Накратко, това е способността да следваме целта си и да извървим съответните стъпки, независимо от моментните си чувствата.

Решили сме какво искаме да направим, знаем как да го направим, започваме уверено, но след известно време мотивацията ни отслабва, иска ни се да вършим друго и вече не намираме удовлетворение в предишната задача. Това вероятно е познато на повечето от нас и още по-вероятно е причината да сме изоставили много неща, с обяснението, че ни е свършила мотивацията. Но точно тогава идва дисциплината и помага да вършим каквото трябва, независимо, че не сме особено мотивирани да го правим. Мотивацията е нещо чудесно и без нея няма да имаме достатъчно желание да си поставяме цели, но не винаги е достатъчна за осъществяването им.

Как да станем по-дисциплинирани

Дисциплината е заучено поведение и като такова, можем да я контролираме. Но има уловка. Дисциплината, точно както мотивацията, може да се изчерпи…ако смятаме, че я „изразходваме“.

Ако обаче подходим по друг начин и приемем, че колкото по-дисциплинирани сме, толкова по-силна ще става тази способност, ще се случи точно това. Дисциплината да правим каквото трябва, когато ни се иска друго, може да се тренира и не отнема особени усилия. Просто приемаме, че дългосрочните ни цели са по-важни от краткосрочния комфорт и извървяваме стъпките, които предварително сме избрали.

Ползата от дисциплината

Колкото и невероятно да звучи, ако сме по-дисциплинирани, вероятно ще сме по-щастливи. Да, точно така. Ако по-често успяваме да осъществим целите си без да се отказваме, това ще се отрази на емоционалното ни състояние. Ще станем по-уверени в способностите си; по-лесно ще напускаме зоната си на комфорт и ще се заемаме с нови неща. Дисциплината ще ни помогне и да намалим стреса, тъй като ще сме спокойни, че каквото и да се случи, ще съумеем да контролираме себе си и реакциите си.

Няколко прости техники

Ако чувствате, че не успявате да сте толкова дисциплинирани, колкото ви се иска, опитайте се да следвате съзнателно тези техники:

Разберете къде и кога точно ви е трудно да сте дисциплинирани. Напишете целите си и стъпките за осъществяването им и ги прочитайте често.

Представете си крайният резултат.

Не чакайте да стане понеделник и не отлагайте нищо, ако може да го свършите сега.

Започнете с малки стъпки. Ако се провалите, простете си и опитайте пак.

Ако все пак не успявате да се справите с дадена задача, потърсете си ментор да ви помогне, докато изградите дисциплина у себе си.

Има много начини да станем по-дисциплинирани, независимо с какво се занимаваме. А това ще ни помогне да се справяме с лекота с всички предизвикателства и да сме спокойни, че каквото и да се случи, ние няма да се откажем.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!