menu
Най-лошите градове за живеене и преместване в света
Най-лошите градове за живеене и преместване в света
Научете ги тук

Ако искате да живеете в град на престъпност, бедност и замърсяване, тогава имаме няколко опции за вас! 

Въпреки че светът е красиво място за живеене, ние ще ви представим списък с най-лошите градове за живеене в света, както и такъв на най-негостоприемните, но популярни за преместване държави. 

Светът е пълен с красиви места за живеене и изследване, но за съжаление няколко града са неприятни за живот.

 Не всички градове в списъка по-долу са в бедни региони или държави, така че това не е списък с „най-бедните и опасните градове за живеене в света“. 

Общата атмосфера на дадено място може да бъде оцененa въз основа на качеството на въздуха в града, нивото на престъпност и достъпа до обществени услуги. Замърсителите, нивата на бедност и нивата на безработица са важни фактора в списъка най-лошите градове за живеене. Градовете и техните жители са силно засегнати от нивата на престъпност, високите нива на престъпност срещу жени поради проституция от малолетни и нахлувания в домове. Градовете, попаднали в този списък, също така имат високи нива на замърсяване. Най-лошият фактор за това е темпът на растеж или гъстотата на населението. 

Най-опасните градове в света са Багдад, Лагос, Дамаск, Фрийтаун и Карачи според The Economist, който също изчислява, че ако живеете сами в Лагос, ще имате 42% риск да станете жертва на насилие. 

Но ако не говорим само насилие, има някои градове, които чупят рекорди, когато става дума за бедност, безработица, замърсяване и население. 

С тези фактори също взети предвид, ето най-лошите града на Земята, в които да живеете

А ето го и списъкът:

Порт Харкорт, Нигерия

За да започнем нашия списък с най-лошите градове за живеене в света, ние се насочваме към Нигерия. 

Докато Нигерия бавно напредва, град Порт Харкорт е изоставен. 

Счита се за един от най-замърсените градове в Африка, с много бедни квартали. 

Инфраструктурата е ужасна и е опасно за живеене. 

Водата не е безопасна за пиене и има чести прекъсвания. 

Мнозинството от гражданите са безработни или изпълняват трудни задачи за нищожни пари. 

Този град се нуждае от много помощ, за да стане по-годен за живеене за своите жители.

Джакарта, Индонезия 

Джакарта е столицата на Индонезия и нейният най-голям град. 

Тя е един от най-лошите градове за живеене в света е и едно от най-пренаселените места на земята, с 10 милиона души, натъпкани на по-малко от 6 квадратни мили (15 квадратни километра).

Гъстото население означава много задръствания, замърсяване и шумово замърсяване. 

Едно от най-лошите неща в Джакарта е качеството на въздуха, защото на практика няма останал свеж въздух за дишане, благодарение на целия трафик и фабрики в близките градове като Бандунг.

Мексико Сити, Мексико

Освен че е столица и най-голям град в Мексико, този град е и друг от най-лошите градове за живеене в света. 

Освен това е основна терористична цел и често е атакуван от картелите, които контролират голяма част от страната. 

Благодарение на всички автомобили и промишленост, замърсяването на града също е сериозен проблем, въпреки че има много дървета и паркове, които помагат да се осигури поне малко кислород за жителите, които са принудени да дишат мръсен въздух ден след ден.

Рио де Жанейро, Бразилия

Рио де Жанейро е столицата и най-големият град в Бразилия. Районът около центъра на града е най-красивата част на града, с чудесни плажове, планини и гледка към езерото. 

Това обаче не означава, че замърсяването от близките индустрии и автомобили не е проблем за жителите.

В допълнение към замърсяването, Рио се превърна в едно от най-опасните места в Бразилия, благодарение на значителното насилие от престъпни банди. 

Единственото по-лошо нещо от бандите е насилието от страна на полицията и правителството, така че не е изненада, че жителите на Рио бягат в други бразилски градове от десетилетие. 

Катманду, Непал

Това е древен град, който влиза в списъка на най-лошите градове за живеене в света. 

Катманду е столицата на Непал и се намира в подножието на връх Еверест.

Градът е разположен от всички страни на връх Еверест, което означава, че също е земетръсна зона и е податлив на свлачища и други природни бедствия. 

Това е и едно от най-пренаселените места на земята, с повече от 3 милиона души, натъпкани на по-малко от 2 квадратни мили (6 квадратни километра).

Замърсяването е сред най-лошите в света, като в града почти няма дървета, които да помогнат за абсорбирането на голяма част от замърсяването на въздуха, което идва от изгаряне на боклук и други източници. Това включва голямо количество горяща пластмаса, която може да се види във всички посоки с миризма и парене в очите. 

Определено е един от най-лошите градове за живеене в света. 

Манила, Филипините

Манила е столицата на Филипините и е дом на повече от 1,7 милиона души, но се смята за един от най-пренаселените градове на земята, с повече от 22 000 души на квадратна миля (10 000 души на квадратен километър).

Манила, един от най-лошите градове за живеене в света, е голям град, който страда от замърсяване и пренаселеност, тъй като е заобиколен от някои от най-бедните региони в Азия. 

Градът е един от най-големите източници на корупция в района и има ужасни задръствания.

Шанхай, Китай

Шанхай е столицата и най-големият град на Китай. Това е и едно от най-пренаселените места на земята, с повече от 12 милиона души, натъпкани на по-малко от 5 квадратни мили (12 квадратни километра). 

Градът се намира в подножието на планина, което означава, че постоянно е в мъгла, прах и замърсяване от индустрията и други източници в околните райони.

В допълнение към замърсяването, Шанхай е и скъпо място за живеене. Много работници печелят точно толкова пари, колкото да покрият жилище и храна, но често не им остават достатъчно за нищо друго. 

Не е чудно защо се смята за един от най-лошите градове за живеене в света. 

Москва, Русия

Москва е столицата и най-големият град на Русия и сега е част от списъка на „най-лошите градове за живеене в света“. 

Това е и едно от най-пренаселените места на земята, с повече от 18 милиона души, натъпкани на по-малко от 3 квадратни мили (7 квадратни километра).

Градът и околните райони също са дом на огромно замърсяване на въздуха от промишлени предприятия и автомобили по натоварените пътища. 

Градът повече от 40 дни на една година е с нездравословно качество на въздуха за провеждането на дейности на открито.

Лагос, Нигерия

Лагос е основен африкански финансов център и бивша столица на Нигерия.

Според класацията на EIU Лагос в момента заема 171-ва позиция в Global Liveability Index 2022, който включва 172 различни държави. Лагос отбеляза 32,2 по индекса. Някои от факторите за получаване на този резултат, са лошите здравеопазване, инфраструктура, нива на престъпност, политическа стабилност и достъпност на зелени площи. Лагос отбеляза 20,0 за стабилност, 20,8 за здравеопазване, 44,9 за култура и околна среда, 25,0 за образование и 46,4 за инфраструктура.

Лагос се счита за един от най-големите мегаполиси на земята, с повече от 20 милиона души, събрани на по-малко от 2 квадратни мили (5 квадратни километра). 

Много хора, които живеят в Лагос, на практика живеят в мизерия без достъп до чиста питейна вода или бани.

Най-лошата част от Лагос е огромното количество замърсяване. 

Водните пътища на града се унищожават от токсични отпадъци от фабрики и други източници в околните райони, но се предприемат малко действия за почистване на бъркотията. 

Високата степен на престъпност и насилие са други фактори, които определят Лагос като един от най-лошите градове за живеене в света. 

Дака, Бангладеш

Дака е един от най-големите градове в света, с повече от 20 милиона души, натъпкани на по-малко от 4 квадратни мили (10 квадратни километра). 

Това е и едно от най-пренаселените места на земята, с повече от 24 000 души на квадратна миля (10 000 души на квадратен километър). 

Населението и замърсяването, също правят Дака един от най-лошите градове за живеене в света. 

Градът е един от най-замърсените градове в световен мащаб благодарение на всички индустрии и автомобили по натоварените улици. Според изследване, направено от местен университет, замърсяването е толкова силно, че на хората, които живеят там, им остават само около три години, преди да умрат от мръсен въздух.

Замърсяването е толкова вредно, че често създава мъгла, която блокира слънцето и ограничава видимостта до около 2 мили (3 километра).

Ню Орлиънс, Америка

Това е един от най-лошите градове за живеене в света и единственият град в Америка, засегнат от три катастрофи: катастрофални урагани, наводнения и петролен разлив на BP. 

Според проучване, проведено от 24/7 Wall St, Ню Орлиънс се класира като най-лошия град в Съединените щати, засегнат от три катастрофи.

Ню Орлиънс е добре известен и като място, където се случват най-много престъпления на година в Америка. 

Министерството на обществената безопасност на щата Луизиана заяви, че броят на престъпленията вече е достигнал най-високата си точка в историята миналата година с 88 000 заведени наказателни дела. 

Сега това е основна причина този американски град да бъде част от списъка на „най-лошите градове за живеене в света“. 

Ню Орлиънс също е измъчван от бедност. Градът изненадващо е класиран като един от най-бедните градове в Америка. Това се дължи на факта, че много жители едва борят да свързват двата края с доходите си.

Тази статия ни дава повече представа за най-лошите градове за живеене в света и може да ни помогне да вземем по-информирано решение, когато обмисляме преместване в бъдеще. Липсa на чувство за безопасност, чистота и възможност за активен начин на живот и в двата града. Въз основа на тези фактори, съчетани с високи нива на престъпност и лоша икономика, това са едни от най-лошите градове за живеене в света

Не е изненада, че градове като Лагос, Триполи и Дамаск са в списъка на 10-те най-лоши градове за живеене през 2022 г. Триполи, Либия, е едно от най-лошите места за живеене от 2014 г. насам. Още през 2020 г. градът отбелязва лош резултат по някои индексни фактори, като покупателна способност, безопасност и разходи за живот. 

Същото важи и за Лагос, бившата столица на Нигерия. Лагос също постоянно се класира като един от най-неподходящите за живеене градове в света през последните години. 

Дамаск, Сирия

Според Economist Intelligence Unit (EIU), Дамаск, Сирия, в момента е най-лошият град за живеене днес. Този арабски град винаги е заемал тази позиция през последните 8 години подред. Някои фактори, допринесли за позицията на Дамаск в този списък, са атаки, сектантски милиции и ежедневно отвличане и задържане на цивилни. Градът отбеляза 30,7 по текущия индекс.

Скорошно проучване разкрива, че повече от 53% от населението в Дамаск е бедно. Същото проучване добавя, че 42% от бедните хора в града разчитат на помощи, за да оцелеят. Това са някои от факторите защо този арабски град винаги е класиран като малко подходящото за живеене място в света.

Триполи, Либия

Триполи е най-големият град и столица на Либия. 

Дори и при това градът все пак заема третата позиция в списъка с топ 10 на най-лошите градове за живеене през 2022 г.

Според EIU Триполи е отбелязал 34,2 от 100 в последния Global Liveability Index 2022. 

Като цяло Либия е известна да не е безопасностна поради много фактори като тероризъм, въоръжен конфликт, граждански вълнения и отвличане. Всички тези фактори също допринесоха за това защо този град се класира като 170-ия най-добър за живеене град в света през 2022 г.

Алжир, Алжир 

Алжир заема позиция в този списък и 169-та позиция в класацията на Global Liveability Index на EIU за 2022 г. 

Алжир е столицата на Алжир. Този град е известен с много лоши неща. 

Например Алжир е един от най-бедните градове в света. Нивото на бедност в Алжир започна да нарастваосновно след спада на цените на петрола на международните пазари през 1980 г.

С резултат от 37,0, Алжир се е подобрил много в сравнение с миналогодишното класиране. Миналата година градът отбеляза общо 34,1; Здравеопазване (29,2), култура и околна среда (37,3) и образование (41,7) го класират като вторият най-лош град за живеене в Африка.

Карачи, Пакистан

Карачи в момента е дванадесетият по големина град в света. Това е най-големият град и столица на пакистанската провинция Синд.

 С много атракции в града, може спокойно да се каже, че Карачи е интересе град за посещение. Последният глобален индекс за живеене на EIU за 2022 г. обаче разкрива, че това е лош град за живеене.

EIU даде Карачи 37,5 от 100 общи точки, като се позовава на различни фактори, включително здравеопазване, достъпност на зелени площи, нива на престъпност, политическа стабилност и инфраструктура.

Порт Морсби, Папуа Нова Гвинея

Папуа Нова Гвинея е държава, разположена на север от Австралия. Столицата на тази страна, Порт Морсби, в момента се счита за един от най-лошите градове в света за живеене.

Според Global Liveability Index на EIU за 2022 г. Порт Морсби има рейтинг от 38,8 въз основа на нивото на здравеопазване в града и няколко други фактора, включително образование, инфраструктура и политическа инфраструктура. И така, в момента този град заема 167-ма позиция в списъка на градовете за живеене.

Хараре, Зимбабве

Хараре в момента е столица на Зимбабве. Новата класация на Global Liveability Index 2022, проведена от глобалното бизнес издание, Economist Intelligence Unit, разкрива, че градът има резултат 40,9 от 100. 

С това Хараре в момента заема позиция в списъка с топ на най-лошите градове за живеене, през 2022 г.

Дуала, Камерун

Дуала е крайбрежен град, разположен югозападно от Камерун. Този град в момента заема девето място в списъка с най-лошите градове за живеене през 2022 г. 

Това е така, защото има резултат 43,3 (от 100) и заема 164-та позиция в списъка на градовете за живеене в света , през 2022 г.

Техеран, Иран

Техеран, разположен на север от Иран, е столицата на страната. Той е един от водещите градове в страната за туристически ентусиасти. 

Колкото и впечатляващ да е Техеран, общата нестабилност и политическите проблеми в страната допринесоха за това защо градът е класиран ниско от EIU и високи в този списък.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!