menu
Шоколадът – храна на боговете
Шоколадът – храна на боговете
Десертите, с които сме свикнали, нямаше да са същите без шоколада.

Шоколадът – храна на боговете

Шоколадът е неразделна част от кулинарията и по-специално пекарството. Десертите, приготвени с какао или шоколад са сред най-предпочитаните по цял свят. Немислимо е да си представим, че шоколадът не присъства в менюто ни, дори да не сме най-големите му почитатели. В Европа какаото, заедно с други непознати храни пристига за първи път през 16 век, така че до тогава предците ни били в неведение за неговите свойства и вкус.

Преди 3000 години

Шоколадът обаче е известен сред южноамериканските култури на ацтеките, маите и толтеките от хилядолетия, тъй като какаовото дърво расте там и от него те приготвят традиционна напитка. Смята се, че дървото е свещено, а напитката е присъща на боговете. Използвала се при различни религиозни чествания. Какаовите шушулки понякога играели роля на валута, а видните граждани били погребвани с купи, пълни с шоколад или какаови зърна. Благодарение на изписването на думата „ка-ка-у“ обозначаваща какво съдържат съдовете от погребалните обреди, изследователите на маиската култура успели да напреднат в разгадаването на писмеността им.

Пристигане в Европа

Шоколадът за пръв път започва да се ползва в Испания. Смята се, че Колумб, при завръщането си от едно от плаванията през 1502 г. донася какаови зърна. По-късно представители на южноамериканските култури носят дарове на испанския крал, сред които и какао, а ацтеките сервират напитката на Ернан Кортес. Едва в края на 16 век е първата официална пратка на какаови зърна от Мексико. Напитката се харесала на испанския двор и станала особено популярна. Приготвяла се с подсладител, канела и ванилия.

Разпространение

Минали почти сто години, докато шоколада достигне до другите краища на Европа. Първият магазин, който продавал какао в Лондон бил открит през 1675 г. а след това напитката бързо добива  световна популярност. Откриват се „шоколадови къщи“– места, където можете да пиете шоколад – които бързо се превръщат в ексклузивни клубове. Шоколадът бързо обхваща света и започва да се включва в различни рецепти от най-известните сладкари, а присъствието му на трапезата става признак за изтънченост.

Приготвяне

Макар да има различни видове шоколад, приготвянето му е по един метод, навсякъде по света. Какаовите зърна се намират в плод –шушулка, която се бере от дървото когато узрее. След това зърната се изваждат, оставят се да ферментират и се изпичат. Пресоват се докато се образува какаова маса, съдържаща и мазнината. Това е основата на шоколада. Какаовата маса после може да бъде обработвана по различни начини, да се добавят мляко, захар или други неща, за да се получи конкретен шоколад. Традиционното производство включва бъркане на какаовата маса, докато се превърне в копринена хомогенна смес, основата за божествената напитка, а днес за повечето видове крафт шоколад.

Белият шоколад е вариация, която съдържа само какаовата мазнина с добавени мляко и захар.

Шоколадът е една от най-известните храни по света не само заради изключителния си вкус, а и заради ободряващото си действие – какаото съдържа алкалоиди, като теобромин и кофеин, които влияят върху нервната система подобно на слаб стимулант.

Независимо дали сте от хората, които не могат да живеят без шоколад, или просто го хапвате понякога, неговата история е впечатляваща, а повсеместното му разпространение е доказателство, че той наистина е божествена храна.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!