menu
Бърдуочинг: изключително полезно хоби
Бърдуочинг: изключително полезно хоби
Наблюдението на птици не е само за опитни орнитолози.

Бърдуочинг: изключително полезно хоби

Наблюдението на птици, или както е популярно – бърдуочинг не е нещо ново, но с новите технологии и достъп до информация, вече може да се практикува и от обикновени хора, без специфични познания или умения. Е, ще ви трябва малко търпение, както и огромно количество любопитство, но кое друго хоби ще ви изведе навън, сред природата, ще ви научи на нови неща и ще ви разкрие частица от света извън човека, без за това да полагате особени усилия?

Защо птиците са интересни

Орнитолозите още спорят колко точно видове птици има по света, но са съгласни, че са около 11 хиляди. Птиците са преки наследници на динозаврите, останка от един друг свят, който се е слял с нашия преди повече от 60 милиона години. Техните навици и поведение са обект на изследване от зората на човечество. Техните песни и окраска са описвани в литературата и са част от културата на повечето народи по света. Птиците летят. Дори само това е достатъчно, за да се превърнат в интересен, а и лесен за наблюдение обект. Можете да го правите по всяко време, навсякъде, или да отидете в места с концентрация на птици, да си наемете водач, или просто да обръщате внимание на пернатите наоколо.

Хоби за цялото семейство

Наблюдението на птици е сред нещата, които може да превърнете в семейно хоби. Обикновено местата с висока концентрация на птици са посещавани от много хора, с които може да обмените опит или просто да си поговорите. Екипировката, която ще ви трябва е проста – един-два бинокъла и начин да определяте каква птица сте видели. Това може да бъде хартиен или онлайн определител, каквито вече има много. Можете да си направите хранилка за птици на двора или на терасата и да ги наблюдавате ежедневно или да правите семейни излети в подходящи райони.

Хабитати

Опознавайки птиците, ще опознаете и техните хабитати, както и проблемите свързани с тях. Защо едни птици са повече в градовете, а други извън? Какво се случва с водните птици, когато използваме техните басейни и храна? Как птиците знаят къде да се завърнат след миграция? Какво правят когато вали? Всичко това ще помогне да разберете по-добре природата и животните, а по-любознателните ще научат и много неща за еволюцията, която неизменно оформя всички ни.

Опазване на околната среда

Не на последно място, наблюдението на птици ще ви провокира да научите повече за околната среда и опазването ѝ, така че да продължим да се наслаждаваме на прекрасна природа, без да се лишаваме от удобствата на цивилизацията.

Бърдуочингът е популярно хоби сред много хора, включително и в България, където можете да срещнете над 400 вида птици. Няма нужда да познавате всички по име, просто излезте, разходете се, обърнете внимание на природата и птичките около себе си. Наблюдението на птици е лесен начин да научим интересни неща за тези животни и да си напомним, че сме свързани с природата, защото това усещане често се губи в забързания свят на 21 век. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!