menu
Птиците – съвременните динозаври
Птиците – съвременните динозаври
Мислите, че динозаврите са изчезнали? Помислете пак.

Птиците – съвременните динозаври

През 1891 г. бил открит скелетът на Археоптерикса, смятан за едно от междинните звена между птиците и влечугите. Още тогава някои изследователи забелязали прилика между него и динозаврите и предположили, че птиците може би имат общо с динозаврите. Започнали ожесточени спорове, които продължили почти сто години, докато се натрупали достатъчно доказателства.

Еволюцията

Първоначално се смятало, че птиците, както и динозаврите, са произлезли от влечугите и имат общ предшественик. С откриването на повече фосили и изучаването на метаболизма на динозаврите станало ясно, че птиците и динозаврите имат много повече общо помежду си. С помощта на съвременните научни изследвания, мистерията е разкрита. Открити са много „междинни“ звена, които по същество представляват динозаври с пера. Днес знаем, че птиците са произлезли от една група динозаври и са пренесли много техни особености през милионите години еволюция, чак до наши дни.

Оцеляване

През периодите Юра и Креда бил разцветът на динозаврите. Те населявали земята в продължение на милиони години и наброявали множество видове. Освен гигантските двукраки и приличащите на автобус четирикраки, се срещали и динозаври с всякакви други размери. Всички те били част от една група и имали много общи черти, но еволюцията им в продължение на милионите годни предполага, че са се различавали по някои особености. Обитавали са всяко кътче на планетата и са били доминиращите организми на сушата. Преди около 65 милиона години, както днес повечето изследователи смятат, голям астероид се ударил в Земята, което станало основната причина за измирането на повечето динозаври. Костите с огромни размери се запазили достатъчно непокътнати и създали представата ни за гигантски влечуги. Динозаврите обаче не са влечуги, те по-скоро приличали на птици. Едни са имали пера, други по-гладка кожа, трети – люспи. Както и съвременните животни, те си приличали, но и се различавали помежду си, защото, както и съвременните животни, имали много дълго време да се развият. Сред многообразието от видове, в периода Креда, някои се научили да летят и всъщност споделяли планетата с познатите ни гиганти. Един от тези видове оцелява при масовото измиране на останалите динозаври. Неговите потомци днес изпълват небето и озвучават природата с прекрасните си песни.

Съвременните птици

Динозаврите не са измрели изведнъж. Нужни били много години, за да изчезнат постепенно всички видове. Тогава започнал разцветът на бозайниците, които познаваме днес, а заедно с тях процъфтявали и предшествениците на съвременните птици.

Днес, повече от 100 милиона години след като първоначално онези динозаври с пера се научили да летят, се радваме на над десет хиляди вида птици, специализирани в оцеляването на всички континенти, извършващи ежегодни дълги миграции и хранещи се с всякаква храна.

Птиците са една от най-разнообразните групи организми на планетата, а връзката им с древните владетели на Земята е очевидна, стига да сте виждали птичи скелет. Родени за първи път в екзотичния свят на динозаврите, те още тогава овладели небето и до днес то им принадлежи.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!