menu
Някои забавни факти за кучетата
Някои забавни факти за кучетата
Имате ли куче?

Разберете защо вашето куче се държи по начина, по който го прави. 

 

 

Има толкова много интересни факти, които да научите, когато става въпрос за най-добрия приятел на човека. С цялата любов, гушкане и общение, които ни дават тези четириноги членове на семейството, най-малкото, което можем да направим, е да научим малко повече за това, което ги прави толкова специални - не, че имаме нужда от много доказателства. 

 

Независимо дали имате малко или голямо куче, има толкова много факти 

за кучетата, които започват от тяхното поведение и стигат дори до изражението на муцуните им. 

 

Това са някои от нашите любими факти. 

 

Центърът за „мирис“ на мозъка на кучето е 40 пъти по-голям от на човека

 

Кучетата могат да уловят мирис хиляди пъти по-добре от хората. Носовете им имат милиони повече рецептори - човешкият нос е със средно пет милиона, докато носът на дакел има 125 милиона - което прави кучетата полезни за намиране на наркотици, мъртви тела, дървеници, експлозиви и други неща, които кучетата могат да миришат, а хората не могат. 

 

Ушите им са съшо доста впечатляващи

 

Макар че и обонянието на кучетата може да е доста невероятно, не забравяйте за слуха им! 

 

Всичко от позиционирането на ушите им до мускулите в тях помага на кучетата да чуят цял набор от звуци, които хората не могат да чуят. 

 

Всъщност най-популярното обяснение защо кучетата наклоняват главите си е, че се опитват да намерят източника на даден звук. 

 

Вкусовите им рецептори са слаби

 

Въпреки това, чувството на кучетата за вкус е много по-слабо, като повечето кучета имат приблизително една шеста от вкусовите рецептори, които хората имат (1700 срещу хората с приблизително 9 000). 

 

Ето защо кучетата могат да харесат храна (или трева) толкова много, колкото като изядат купа с кучешка храна или парче пържола. 

 

Тяхното по-слабо усещане за вкус е свързано с техните еволюционни инстинкти, пренесли се сега от времето, когато те са живели в дивата природа. 

 

Няма два еднакви носа на кучета

 

Носът на кучето е еквивалент на човешкия отпечатък, тъй като всеки от тях има уникален модел на хребети и гънки. Разберете и причината носовете на кучетата винаги да са мокри. 

 

Кучетата сънуват като хора

 

Ако някога сте забелязали как вашето куче потрепва в съня си, това вероятно означава, че то сънува. 

 

Изследователите са открили, че кучетата имат сходни модели на сън и мозъчна дейност като хората, както и че малките породи са склонни да сънуват повече от големите. 

 

Днес науката предполага, че те вероятно си представят познати дейности като игра навън или гонене на опашка. 

 

Кучетата са толкова умни, колкото двегодишно дете 

 

Според кучешкия изследовател и автор Стенли Корен, вашето дете и кученце са на едно ниво, когато става дума за мозъци. Той също така обяснява, че най-добрият приятел на човека може да преброи, да разбере повече от 150 думи и дори да подмами хората или други кучета да му дадат лакомства. 

 

Интелигентността също варира в зависимост от породата - колитата са най-умната порода кучета. 

 

Кучешката каишка си има собствен език

 

Ако вашето куче развълнувано размахва опашката си, това означава, че е щастливо да ви види, нали? Не задължително. 

 

Според Discovery.com кучетата размахват опашките си вдясно, когато са щастливи и вляво, когато са уплашени. 

 

Махане ниско пък означава, че са несигурни, а бързото размахване на опашката, придружено от напрегнати мускули или разширени зеници, може да сигнализира за агресия. 

 

Кученцата се раждат слепи

 

Докато познанията ни дали слухът на новородените кучета все още се развива, не са категорични, то според науката днес, те не виждат. 

 

Това е така, защото техните ушни канали и очи все още са затворени. Повечето кученца отварят очи и реагират на шумове след около две седмици. 

 

Кучетата имат „шесто чувство“ 

 

В анкета от 2010 г., 67 процента от собствениците на домашните любимци съобщават, че техните домашни любимци се държат странно точно преди буря, а 43 процента казват, че техните домашни любимци се държат странно точно преди да се случи нещо лошо. 

 

Уликите? Хленчене, странно поведение или опит за скриване на безопасно място.

 

 Има дори данни, че кучетата могат да усетят заболявания, като рак. 

 

Кучетата имат потни жлези само в лапите си

 

Въпреки че се изпотяват през лапите си, обаче, основната им форма на охлаждане е ‘чрез дишане. 

 

Така че кучетата с дълги коси определено се чувстват “препечени”. 

 

Краката на вашето куче може да миришат на царевица. 

 

Някои собственици на домашни любимци може да забележат слабия аромат на царевичен чипс или пуканки, които се усещат около кучето им. Това се нарича „крака на фрито“ и се случва, когато потта и бактериите се натрупват в лапите. 

 

Наличието на „кучешки дъх“ всъщност е нездравословно

 

Може би очаквате устата на вашето куче да мирише на “куче”. Но постоянният лош дъх всъщност може да бъде признак на зъбни заболявания или други здравословни проблеми. 

 

Ако все още нямате представа, зъбите на вашето куче трябва да преглеждат от ветеринарен лекар всяка година. 

 

Не е ненормално кучетата да ядат фекалии 

 

Не е тайна: кучетата често ядат от собствените си изпражнения (и други фекални вещества също). 

 

Но въпреки че може да е гнусно, ASPCA казва, че е напълно нормално, като произтича от техните дни преди да са живели в домашната градина, преди хиляди години. 

 

Toва поведение е по-често срещано при кученцата, докато по-възрастните кучета обикновено странят от него, въпреки че някои все още го правят и в зряла възраст. 

 

Специфично акане 

Някога да сте се чудили защо кучетата обичат да се въртят наоколо, преди да си вършат “работата”? Е, това е едно от многото поведения на кучетата, които озадачават изследователите, но преобладаващата теория е, че тя има нещо общо с магнитното поле на Земята. Кучетата обичат да се изхождат на север или на юг, а въртенето им помага правилно да ориентират вътрешния си компас. 

 

Кучето може да ревнува

“Навярно не си внушавате, ако смятате, че кучето ви се държи ревниво, когато обръщате внимание на други кучета“, казва Ники Насер, 

 експерт по домашни любимци в Chewy. 

 

„Може да не е точно както когато ние изпитваме ревност, но изследванията показват, че е подобно на това как едно бебе може да ревнува.“ 

 

Това със сигурност показва интелигентността на кучетата, която навярно е наравно с тази на малко дете. 

 

Тази кучешка ревност е нещо, което кучетата изпитват, когато ви видят да общувате с други кучета - и това е едно от нещата, които любителите на домашните любимци е добре да знаяг. 

 

Не го докосвайте толкова много

 

Знеем, разбира се, че обичате доброто си момче или момиче много. Но те всъщност не обичат, когато им давате големи мечки прегръдки.

 

 „Начинът, по който хората показват любовта си, не е същия начин, по който кучето показва любов или иска да получи любов“, казва Ръсел Хартщайн, изпълнителен директор на компанията за обучение на кученца в Лос Анджелис Fun Paw Care. "Всъщност това може да бъде много стресиращо за тях." 

 

Той същп казва, че кучетата могат да се адаптират и да станат по-близки с любимите си хора, които ги прегръщат, но все пак трябва да внимавате да правите прегръдки на куче, което не познавате добре, и оставяте непознати да прегърнат вашите кучета. 

 

Може да се изненадате да научите някои други неща, които правите, които кучето ви всъщност мрази. 

 

Кучетата не виждат само в черно и бяло

 

Това е един от най-често срещаните „факти“ за кучета, които всъщност са неверни. 

 

Въпреки преобладаващия мит, че кучетата могат да виждат само в черно и бяло, вашият любимец  всъщност може да види по-богат спектър от цветове. 

 

Въпреки че имат проблеми с разграничаването на различните нюанси на зелено и червено, които най-вече просто ще видят като сиви и кафяви, сините и жълтите тонове са сравнително ясни за кучетата. 

 

Вашето куче “отговаря” на вашия тон

 

Не забравяйте, че кучетата не изпитват пълния спектър на емоциите на хората, така че ако се опитвате да тренирате или предупредите кучето си, използвайки гневен тон и много силен глас, това може просто да го направи агресивно. 

 

Според Хартщайн “тонът и ритъмът на гласа ви са много по-важни“ от това, което всъщност казвате. 

 

Кучешкото прозяване не е съвсем същото като човешката прозявка

 

Когато кучето ви има голяма прозявка, вероятно просто предполагате, че това означава че е сънливо. 

 

Въпреки че наистина може да е и знак за умора, то кучетата се прозяват и по други причини. 

 

Кучетата също се прозяват, за да се успокоят, така че многократните прозявки могат да бъдат знак, че вашето кученце се чувства тревожно или стресирано. 

 

Подобно на начина, по който котешкото мъркане може да означава много различни неща, прозяването зависи от контекста на ситуацията.  

 

Гоненето на котки е свързано с ДНК на кучетата

 

Но не е специфично насочено към котките; Еволюционните ловни инстинкти на кучетата са причината да гонят всяко нещо, което е малко и бързо, независимо дали това е любимата им топка или малко коте. 

 

А кучетата и котките всъщност могат да се разбират чудесно, дори в едно и също домакинство, в зависимост от самите животни и дали ги запознаете по правилния начин. 

 

Кучета се загряват по-бързо от хората

 

Тъй като нормалната телесна температура на кучетата е малко по-висока от тази на хората (тя е около 101,5 градуса F), това означава, че по-горещите температури могат да им повлияят повече. 

 

Ето защо трябва да се внимавате, докато разхождате кучето си в горещ ден. 

 

Също така, не забравяйте за тротоара, ако водите кучето си на разходка - земята се загрява бързо на слънце и може да бъде болезнена за незащитените крака на кучетата. 

 

Да не говорим, че кучетата имат този дебел слой козина, така че ден, който може да не ви се стори особено горещ, може да бъде супер горещ за вашето куче. 

 

Ето защо трябва да бъдете особено внимателни към предупредителните признаци на топлинен удар при кучета. 

 

Доближаването на ръката ви до куче, за са ви помирише то, не е най-добрият начин да се представите на куче

 

Това е друг от популярните факти за кучетата, които не са съвсем верни. 

 

Вероятно сте израснали, вярвайки, че ч съветът „дръжте ръката си на непознато куче и го оставете да ви помирише“ е верен. И може и да е, но трябва да внимавате как го правите. 

 

Просто да сложите ръката си пред муцуната на куче може да го изплаши или отчужди. По-добре е да оставите кучето първо да се приближи до вас и след това да предложите ръката си на кучето, за да я помирише, вместо да веднага да приемате, че то иска и ръката ви под носа си. 

 

Съшщо така се приближете до кучето отстрани, а не направо, ако трябва сами да подходите към него. 

 

„Кучешките години“ варират многовъз основа на породата

 

Не, всяка кучешка година не се равнява автоматично на седем човешки години, може би вярвате, благодарение на един от най-известните грешни факти за кучетата.

 

Той се е появил от наблюдения, че „средно“, кучетата със среден размер са склонни да са живи пред около една седма от живота собствениците им. 

 

Въпреки това, кучетата се срещат във всякакви форми и размери, а това, което е „средно“ за дакел, е много различно от това, което е „средно“ за хъски. 

 

Обръщането на внимание на „жизнените етапи“ на кучетата и какви са те при всяка порода, ще ви даде много по-добра представа за това колко „старо“ всъщност е вашето куче, отколкото да приравнявате една човешка година на седем кучешки години. 

 

Опитването да бъдете „доминиращи“ над вашето куче, не е най-добрият подход

 

Въпреки че се радва на значителна популярност в продължение на много години, теорията за „доминирането“ в обучението на кучета сега се отрича. 

 

„Никога не трябва да се опитвате да доминирате над кучето си“, настоява Хартщайн. Идеята, че трябва да покажете кучето си „кой е алфа“, с методи като хранене преди кучето си, като се уверите, че винаги сте в по-висока позиция от тях или наказателно поведение, е остаряла и неефективна. Разбира се, трябва да му зададете рутина и да се уверите, че вашето куче спазва някои правила и граници, но избягвайте традиционните съвети относно проявите на доминиране. 

 

Целувките“ на кучетата не означават това, което мислите

 

 Може и да мислите, че облизването на лицето е начинът на вашето куче да ви целуне - и понякога наистина е така. 

 

Кучетата ви облизват като начин да се свържат по начина, по който майка куче ближе новородените си кученца. Но когато се роди куче, инстинктът му е да оближе лицето на майка си е сигнал на мама да му даде храна, за да може да яде кученцето

 

Кучетата подушват дупетата си, за да научат повече едно за другп, 

 

Ако факта за кучешките целувки не ви е убедил, че кучетата и хората използват различни форми на комуникация, фактът, че душенето на дупета е обичаен поздрав между кучета със сигурност ще го направи. 

 

Уникалната миризма на кучетата се секретира в жлезите им, които са разположени в задната им част. 

 

Задният край на кучето е дом на жлези, които произвеждат феромони, които съдържат информация за всичко за него- от пола на кучето до неговото здраве и диета. Благодарение на невероятното обоняние на кучетата, те могат да научат всякакъв вид информация един за друг само от нюансите на миризмата. Така че дупето е основен начин на куче да получи първо впечатление. 

 

Галенето на куче може да понижи кръвното ви налягане 

 

Можете да намерите всякакви изследвания и забавни факти за кучетата и ползите за здравето от това да имате такова. 

 

И този факт също е верен: галенето на кученце може да доведе до спад на кръвното ви налягане с около 10 процента. А според Американския киноложки клуб, кръвното налягане на кучето, което е галено, също намалява. 

 

Кучетата имат три клепачи

 

Готови ли сте за по-странни факти, свързани с анатомията на кучетата? 

 

Кучетата имат три клепачи на всяко око! В допълнение към горния и долния капак, те имат „никтираща мембрана“ в ъгъла на окото си, предимно за отстраняване на прах и слуз от роговицата. И котките всъщност също го имат. 

 

Може да го видите, когато вашият домашен любимец се събуди внезапно, тъй като мембраната е затворена, когато вашият домашен любимец спи. 

 

Усетът за миризма на хрътките може да се използва в съда

 

Те има толкова добро обоняние, че всъщност могат да се използват като доказателство в съда.

 

Ароматните мембрани на кучето му позволяват да диференцира миризми 1000 пъти по-добре от хората. 

 

Хрътките обикновено се използват за проследяване на изчезнали лица и търсене на престъпници, тъй като те могат да следват следи, които са от преди повече от 300 часа и могат да уловят следа от 130 мили. 

 

Лабрадорите са перфектните спасители

 

Тъй като тази порода има водоустойчива козини и дълги крака те са много добри в плуването. 

 

Първоначално са били отглеждани, за да помогнат на рибарите и да спасяват хора от удавяне, а няколко собственици на лабрадори дори са разказвали за това, че техните кучета често се опитват да ги „спасят“, докато плуват. 

 

Има честота в песен на Бийтълс, която само кучетата могат да чуят

 

Както вече всички знаем от по-рано в тази статия, че кучетата могат да чуят много звуци, които хората не могат.

 

Бийтълс използва това в своя полза в хитовата си песен „A Day in the Life“. В интервю Пол Маккартни твърди, че в края на песента е добавена честота, която само кучетата могат да чуят. 

 

Пуснете песента и гледайте кученцето си към края й, а след това не забравяйте, че музиката е също толкова полезна за кучетата, колкото и за хората и дори може да помогне при тревожност на кучето. 

<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm; font-family: 'Tim

Кучетата имат усещане за време 

 

Кучетата могат да разпознаят разликата между един час и шест часа. Също така  достатъчно обучение вашето куче ще може да прогнозира ежедневните си дейности като разходки и хранене, стига те да се случват по едно и също време всеки ден. 

 

Голдън ретривър стана кмет през 2012 г.,

 

Макс ретривъра стана първият кмет на град в Калифорния, наречен Idyllwild. 

 

За съжаление, кметът Макс почина през 2013 г., но той беше заменен от кмета Макс II, който оттогава ръководи града. 

 

Като град, който не е официален, Idyllwild няма човешки кмет, така че приятели за спасяване на животни (ARF) на Idyllwild финансират първите в града избори за кмет. 

 

Всеки жител може да номинира своя домашен любимец, което довежда до 14 кучета и две котки в бюлетината. 

 

Всички гласове струват по един долар, а постъпленията са в подкрепа на ARF. 

 

Това обаче не са единствените животни, които са се появили в бюлетина и им и други животни, които са се кандидатирали за политически офис. 

 

Затлъстяването е голям здравословен проблем при кучетата

 

Точно както затлъстяването е лошо за здравето при хората, то също е основен проблем за кучетата. 

 

Повече от половината кучета в Съединените щати са с наднормено тегло, брой, който непрекъснато нараства от години поради твърде многото калории, твърде малкото упражнения и широката консумация на човешки хранителни отпадъци. 

 

Затлъстяването може да има ефект на домино и върху други здравословни проблеми и за вашето куче, и впоследствие може да съкрати живота им. 

 

Три кучета са оцелели от „Титаник“ 

 

През 1912 г., три кучета оцеляват от историческото потъване на „Титаник“. И тримата - двама померани и един пекинезез - пътуват в първокласни каюти и според историка Дж. Джоузеф Еджет, те най-вероятно са оцелели поради техния размер, а не за сметка на човешки пътници. 

 

Най-старото куче е живяло 29 години

 

Според книгата на световните рекорди на Гинес, най-старото куче някога е било австралийско куче на име Блуи. 

 

То доживява до 29 години и 5 месеца, от 1910 до 1939 г. Блуи живее във Виктория, Австралия, със собственика си Лес Хол и наглежда  овцете и говедата на Хол. 

 

Шоколадът може да бъде фатален за кучетата 

 

Доста общоизвестно е, че кучетата не могат да ядат шоколад, но някога да сте се чудили защо? 

 

Шоколадът съдържа съставка, наречена Theobromine, която кучетата не могат да усвоят. Консумацията на шоколад може да доведе до брутално токсично натрупване на тази съставка в тяхното тяло, което в крайна сметка може да бъде смъртоносно за тях. Така че пазете кученцето си от шкафа за храна! 

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!