menu
Животни, с които да излезете на по питие
Животни, с които да излезете на по питие
Алкохолът със сигурност е вреден за организма, но това не е причина да не се употребява, както се вижда и от животинския свят.

Животни, с които да излезете на по питие

Не е изненадващо, че хората не сме единствените животни, които консумират алкохол. Макар да имаме все повече доказателства, че пиенето вреди на здравето ни, употребата на алкохол едва ли скоро ще спре.

И това е напълно разбираемо. Алкохолът ни кара да се чувстваме радостни, смели и уверени в себе си. Не са известни напълно причините, поради които другите животни консумират алкохол, но ето няколко, с които спокойно можете да идете да пийнете по нещо в петък вечер.

Къде намират алкохол

Както и хората, животните със сигурност са открили, че някои от узрелите плодове, които падат от дърветата имат малко по-различен ефект върху тях. Алкохолът е вторичен продукт от процеса алкохолна ферментация, при който микроорганизми използват захарите за енергия за живота си. В природата това е често срещано явление.

Обичайно хранене

Някои прилепи, приспособени да се хранят с нектара на различни растения, имат толеранс към алкохола и успяват да изпият големи количества, без това да нарушава навигационните им способности. Сравнено с човешките възможности, те летят съвсем спокойно с над допустимите от закона стойности за шофиране.

Някои слонове също с удоволствие си похапват ферментирали плодове, но тъй като те са твърде големи, имат нужда от огромни количества, за да им „проличи“.

Умишлено опиянение

На първо място тук са почти всички известни маймуни и примати. Не е изненада, като се има предвид, че те са ни роднини. Маймуните целенасочено употребяват ферментирали плодове, а в определени периоди, когато плодовете са най-много, някои групи си устройват „партита“, на които преяждат и буквално припадат под дърветата да си поспят.

Лосовете, обитаващи северните части на Европа също често за забелязвани да похапват от нападалите по земята ябълки, които са ферментирали. Всяка есен местните съобщават за случаи на лосове, които преплитат крака атрактивно и вероятно изпитват трудности с ориентацията.

Най-фрапиращият случай е на един дребен дървесен бозайник, подобен на плъх, който обитава горите на Малайзия. Животните от този вид са забелязани да ядат плодовете на една определена палма точно когато те са на етап, в който акумулират най-много алкохол. Нивата му в кръвта на животното достигат до стойности, еквивалентни на над 3.8 промила, което може да е опасно за човек. Но тези животинки се връщат по няколко пъти на вечер да си „допиват“ и не е ясно дали има някаква основателна причина да го правят.

„Аз без да искам“ случаи

Всички сме били жертва на обстоятелствата. Това е валидно и за много маймуни, които крадейки предмети от хората, попадат на кен или бутилка бира и не се поколебават да я изпият, без да са наясно с последиците от това. Същото се случва и мечките от парковете в САЩ, които неведнъж са намирани в безпомощно състояние след набези на хладилните чанти на къмпингуващите.

И кучетата не се колебаят да си откраднат от любимата бира на стопаните, ако им се отдаде случай и макар че алкохолът е неприятен на вкус, това не ги спира да пробват толкова, че да им е трудно да си контролират лапите.

Пиянството не е толкова необичайно за животинския свят, колкото смятаме, макар че е по-скоро рядко явление.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!