menu
Пожари в Добруджа
Пожари в Добруджа
Горят зърно и комбайни.

Тази година над 60 пожара за възникнали по време на жътвената кампания в Добруджа. За сравнение миналата година за същия период са ми само 11 като са били унижощени общо 600 декара с пшеница. Тази годна цифрата е над 11 500 декара само за област Добрич. Загубите са огромни, а пожарникарите от района са изключително натоварени.

38  са до момента пожарите без материални щети, а през 2021 г. са били само 5. Пожарите тази година са започнали от 2 юли. Запалил се е житен блок в землището на село Кладенци. Изгорели са 600 декара пшеница. С огъня са се борили пожарникари от Добрич, Силистра и Шумен. Предполага се, че пожарът е бил запален умишлено.

На 4 юли пожар възниква в пщеничен масив в Шабла. Изгарят 11 500 декара пшеница. Причината е късо съединение в зърнокомбайн. Имало е пожари в землищата на селата Раковски, Крушари, Люляково и Главанци. В село Врачанци се се запалила земеделска машина и са изгорели 10 000 декара пшенични посеви. Три от произшествията са свързани със запалени комбайни.

Увеличават се и пожарите в сухи тревисти местности.

Из социалните мрежи хората коментират, че подозират злонамереност и много от пожарите са нарочно предизвикани. Като мотиви се посочват застраховки, конкуренция, подрепа на вноса от Украйна и др.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!