menu
Забележителното Червено море
Забележителното Червено море
Защо червено и с какво е ценно.

Забележителното Червено море

Повечето морета по света са свързани с океана с проливи или канали, но представляват самостоятелен басейн. Причината да се обособяват като морета, освен изолираността им, която ги превръща в отделна екосистема е и важността за местното население през вековете. Такъв е и случаят с Червено море. Разположено на стратегическото място между Африка и Азия, днес то е поделено между цели 9 държави, историята му е богата, а ресурсите – изобилни.

От древността до днес

Още преди хилядолетия, египтяните  използвали морето, за да достигнат до други части на света. За Египетската цивилизация то било път към Азия и останалата част на Африка, както и вход към Индийския океан. Възможността да се прекосява морето допринесло изключително за развитието на страната и я свързало с други култури.

В библията Червено море се споменава много пъти, тъй като вероятно е било близко и познато на авторите.

Римляните също се интересуват от Червено море. Те усъвършенстват навигацията и го превръщат в част от основните търговски пътища. Днес, Суецкият канал свързва Червено море със Средиземно и така то става морски кръстопът за връзка между запада и изтока.

Защо е червено

Червено море е едно от най-солените басейни в света, поради особености на геологията и климата. Посочват се различни причини за името му, но най-вероятно е свързано с особености на скалите в близост и по бреговете му, които съдържат вещества, правещи ги да изглеждат червени. Друга възможна причина е периодичният цъфтеж на цианобактерии, които правят водата червеникаво-кафява. Винаги обаче това море е наричано „червено“.

Биоразнообразие

Червено море е най-северното тропическо море в света, то е сравнително плитко и в него живеят над 200 вида корали. Те образуват стотици километри рифове, започнали да се формират още преди 5-7 хиляди години. Това допринася за огромното биоразнообразие в морето. Там се срещат 44 вида акули, много ендемични видове риби, мекотели и ракообразни, като и множество растения. Тези особености го превръщат в привлекателна туристическа дестинация и рай за гмуркачите. Египетското правителство признава значимостта на биоразнообразието и през 1983 г. прилежащите части и акваторията са обявени за парк с национална значимост.

Ресурси

През 20 век Червено море е интензивно изследвано във връзка със залежите от петрол. От него още се изличат сулфати, а има и тежки метали. Поради високата соленост, още от древни времена там се добива сол. С уникалните си брегове и невероятното биоразнообразие, както и с ключовото си разположение, Червено море е едно от най-важните морета в света.

Моретата имат хилядолетна връзка с цивилизацията, запазена в безброй исторически източници, които свидетелстват за уважението, което изпитваме към водата. Червено море е едно от най-интересните места, където може да се запознаете както с историята и културата на региона през вековете, така и да се насладите на невероятни гледки и преживявания. Опазването на подобни места, в контекста на нарастващата нужда от ресурси е предизвикателство за всички.

 

Четете още:

Мървто море

Черно море

Саргасово море

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!