menu
Интересни факта за практически всичко
Интересни факта за практически всичко
Надали ги знаете!

Светът може да е доста интересно място. 

 

Събрали сме някои произволни забавни факти, които сигурно не знаете и може да ви учудят!

 

Гофрети са били вдъхновение за един от първите чифтове на Nike

 

Бил Бауърман (собственик на Nike през 1970) е бил треньор по лека атлетика през 50-те години на миналия век, който не е харесвал как се правят обувките за бягане.  

 

Той решава да промени това и така създава маратонка, която е по-лека и с която може да се бяга на различни повърхности.  

 

Но начинът на появяването на идеята му е любопитен: по време на закуска със съпругата му през 1970 г., на него му хрумва идеята да използва текстурата на гофретните вафлите за подметка на маратонките.  

 

Обувки с такава подметка правят големия си дебют по време на олимпийски първенства по лека атлетика през 1972 г. в Юджийн, Орегон.

 

Глиганите мият храната си

 

 National Geographic съобщава, че в зоологическата градина в Базел в Швейцария пазачите на зоологическата градина са наблюдавали диви свине да берат ябълки и след това да ги носят до близката рекичка в тяхната клетка, за да ги измият, преди да ги ядат.  

 

При последвали експерименти, глиганите са носили всичко до рекичката, дори цяло мъртво пиле.  

 

Световният шампион по скрабъл на френски не говори френски

 

Роденият в Нова Зеландия Найджъл Ричардс е научил наизуст целия речник на на френската версия на Scrabble, за да спечели титлата си. 

 

Този речник има 386 000 думи и на Ричардс му отнема девет седмици, за да го научи. 

 

Той също така е спечелил и английското световно първенство по скрабъл, националното първенство на САЩ пет пъти и турнира Open Scrabble шест пъти.  

 

Мъртвите кожни клетки са основна съставка на домашния прах

 

Ето един интересен научен факт: според изследователи от Имперския колеж в Лондон, хората отделят около 200 милиона кожни клетки всеки час – и те трябва да отидат някъде, когато сме на закрито. 

 

Затова и те формират домашния прах. 

 

Вътре в Земята има достатъчно злато, за да покрие планетата

 

Оказва се, че има доста злато на или всъщност ако трябва да сме по-точни, в нашата планета: 99 процента от благородния метал може да се намери в ядрото на Земята, съобщава Discover Magazine. 

 

Това е достатъчно, за да бъде покрита цялата повърхност на Земята с 1,5 фута злато.

 

Друг факт е, че в човек, който тежи около 70 кг, се  съдържа близо 0,2 mg злато. Обемът на това злато е около 10 нанолитра. Ако оформите кубче, всяка страна от него ще бъде 0,22 мм.

 

Златото също така и е годно за консумация. Можете да изядете порция 24-каратово чисто злато и да сте здрави. Чистото злато преминава през храносмилателната система и не се абсорбира.

 

Хората могат да използват само много малка част от водата на Земята

 

В училище ни учат, че по-голямата част (по-конкретно 71 процента) от повърхността на планетата е покрита с вода.  

 

Въпреки че това е вярно, хората могат да използват само 0,007 процента от тази вода, според National Geographic.  

 

Това е така, защото само около 2,5 процента от водата на Земята е под формата на прясна вода и и само 1 процент от нея е достъпен. Останалата част съставлява ледници и снежни полета в Антарктика.

 

Има толкова много различни видове ябълки, че ако ядете по една от всеки вид на ден, ще ви отнеме 20 години, за да ги опитате всички.

 

В света има повече от 7500 известни вида ябълки. А в 20 години има само 7 300 дни. Така че ще ви отнеме повече от 20 години, за да опитате всеки един вид ябълка.

 

Фъстъците не са ядки, а бобови растения. 

 

Фъстъците се считат за бобови растения, подобно на боба, соята и нахута. Това, което ги различава от ядките са техните шушулки. Семената на фъстъците растат в ‘подложки’, както правят и тези на граха и боба. Те растат под земята, за разлика от ядките, които се отглеждат на дърветата.

 

В Судан има повече пирамиди от в която и да е държава в света

 

Не само че в Судан има повече пирамиди от Египет, но броевете им дори не са близки. 

 

Докато в Египет са открити 138 пирамиди, Судан се гордее с около 255. 

 

Кръвоносната ни система е дълга повече от 100 000 мили

 

Ако цялата кръвоносна система - вени, артерии и капиляри - на едно дете се разпростре, тя ще се простира на повече от 60 000 мили, според данни на Франклин Институт. 

 

Когато достигнем зряла възраст, в телата вече има приблизително 100 000 мили оу кръвоносни съдове. 

 

Хрущялите и роговицата (частта на окото, която покрива зеницата и другите части на окото) са единствените видове тъкан в човешкото тяло, които не съдържат кръвоносни съдове.

 

Първият анимационен филм в света е от Аржентина

 

Може би да предполагате, че първия анимационен филм е бил първият филм на Уолт Дисни от 1937 г. -Снежанка и седемте джуджета. 

 

Но цели 20 години по-рано в Аржентина е направен пълнометражен анимационен филм. Това е политическа сатира, наречена El Apóstol, която е съставена от 58 000 рисунки и има времетраене от 70 минути, според Книгата на световните рекорди на Гинес. 

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!