menu
Черно море – по-необикновено, отколкото смятаме
Черно море – по-необикновено, отколкото смятаме
Любима дестинация през лятото, с блестящи плажове и топла вода. А познаваме ли достатъчно добре морето си?

Черно море – по-необикновено, отколкото смятаме

Черно море е просто „морето“ за повечето от нас, но в дълбините му се крият необикновени находки, а историята му е интересна и завладяваща.

Защо Черно море е толкова различно?

Море или солено езеро

Черно море е достатъчно голямо, за да бъде класифицирано като море. Заедно с Каспийско, Азовско и Аралско, то е било част от  древното Сарматско море преди около 5-6 милиона годни. По геологическата скала, се счита за младо море. Поради силния речен отток към него малката връзка с океана, солеността в Черно море е почти наполовина по-малка отколкото в Световния океан. Нивото на водата е постоянно, без приливи и отливи, което на пръв поглед го прави скучно, но това изобщо не е вярно.

Историческата памет

През цялата история на континента, Черно море е било важен морски път, по който са плавали стотици кораби, транспортиращи стоки и хора към и от Азия. Според историческите източници, бреговете му се населявали от жестоки, диви племена, а навигацията била много труда. Поради това, през голяма част от средновековието било наричано „Негостоприемното море“.

Според едни, заради това е наречено „черно“ впоследствие. Според другата хипотеза, понеже водите му са много спокойни, когато се зададе буря и небето се смрачи, водата „почернява“ много бързо и мореплавателите, на които им се налагало да се борят със стихията, разпространили името.

Потопът

Черно море не винаги е било толкова голямо. Преди около 7-8 хиляди годни през Босфора се вливат водите на океана и нивото се повишава с между 30 и 120 метра. Това оставя под водата множество древни селища, които още не са напълно открити, а някои приписват легендата за Библейския потоп именно на това събитие.

Дълбините

Поради това, че няма приливи, долните водни слоеве не се смесват с горните и под дълбочина около 150-200 метра, липсва кислород. Но не липсва живот. Общата дълбочина на Черно море е около 2000 метра и цялото това пространство е дом на няколко вида серни бактерии. Те, както показва името им, отделят съединени съдържащи сяра, които може да се окажат много ценен ресурс за бъдещето, а междувременно, липсата на кислород има един ценен страничен ефект – всички потънали кораби, останки от армии и археологически находки, намиращи се в този слой са напълно запазени, без никаква промяна, характерна за потъналите обекти в други морета. И те ще си останат там, непроменени, докато не намерим начин да ги извадим.

Биоразнообразие

При ниската соленост и липса на кислород, Черно море е изненадващо богато на живот. И не само това  – повечето микроорганизми, растения и животни са се приспособили именно към ниската соленост и не се срещат никъде другаде по света. Черно море е дом и на три вида китоподобни бозайници, сред които познатият на всички бутилконос делфин. Те също, поради изолираността на морето, са обособени като отделни видове и са защитени от закона.

Черно море е уникално с особеностите си и е известно с тях както сред туристите, така и в научната общност.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!