menu
Мъртво море
Мъртво море
Най-ниската точка на сушата впечатлява с уникалността си.

Мъртво море

Това е едно от свръхсолените езера на планетата. Намира се в пустинята в южен Израел, като част от него е в Йордания. Мъртво море се е образувало преди около 4 милиона години. Уникалното съдържание на минерали в околността, топлият и сух климат и липсата на големи реки, които да се вливат в него, обуславят уникалността на това място и го превръщат в желана туристическа дестинация и обект на изследване.

Произход

Преди повече от 3 милиона години водите на Средиземно море заливали района и така запълнили тези части с вода. По-късно, когато морето се отдръпнало, останалата вода била заключена там, защото няма как да изтече поради ниското ниво на земната повърхност. Река Йордан захранвала Мъртво море със сладка вода, но след 60-те години е отклонена и сега то се подхранва само от няколко извори в близост и от дъждовете, които са рядкост там. Езерото е с около 50 километра дължина и дълбочина 380 метра. Разполага се на впечатляващите 450 метра под морското ниво.

Наистина ли е „мъртво“

Солеността на световния океан е около 36 промила, а на мъртво море достига 350 – около девет пъти по-висока. Поради екстремната соленост, тук не могат да живеят никакви риби, ракообразни, растения или останалите, характерни за водни екосистеми организми. Затова е и наречено мъртво, макар през вековете да са предпочитани други имена, като Соленото море, Арабско море, Морето на равнината и др. Към хипер солената вода успяват да се приспособят няколко вида микроорганизми, а когато вали обилно, сладката вода остава на повърхността и води до развитие на различни водорасли. Околните планини са дом на различни пустинни обитатели, а районът е част от обичайните миграционни пътища на някои птици.

Минерален състав

Концентрацията на соли се увеличава с дълбочина и така се отделят два различни слоя. В повърхностния преобладават сулфати и бикарбонати, водороден сулфид, магнезиеви и калиеви соли. Спускайки се надолу, откриваме натриев хлорид или обикновена сол. Водите на дъното са твърде плътни и никога не се смесват с горния слой.

Мъртво море е огромен резервоар за сол. Околните планини също съдържат голямо количество соли. Това е и причината за хиперсолеността на морето – в продължение на хиляди години водата разтваря естествените соли, намиращи се в скалите.

Туризъм

Мъртво море е известно с терапевтичните свойства на водата и околната кал. Те могат да повлияят успешно различни кожни заболявания, артрит и астма и имат благоприятно въздействие върху цялостното здравословно състояние.

Поради голямата плътност на солената вода, повечето обекти плават отгоре, така че плуването не е никак трудно в тези води, а температурата е достатъчно висока, за да бъде и приятно.

Въпреки че е популярна туристическа дестинация, бреговете на Мъртво море са сравнително незастроени. Хората обаче оставят отпечатъка си върху целия регион не само с добива на сол, а и с прекъсването на естествения водоизточник за езерото, което допринася за спадането на нивото с по около метър всяка година и предизвиква притеснения за бъдещето на Мъртво море.

Четете още:

Черно море

Саргасово море

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!