menu
Мисиите на Луната
Мисиите на Луната
Кацането на Луната изисква усилията на много хора и далеч не е едно събитие.

Мисиите на Луната

Свикнали сме да възприемаме кацането на Луната като някакво уникално събитие, което се случва веднъж и повече не се повтаря. Това далеч не е така. Луната предизвиква интереса на човечеството още от древни времена и макар днес изучаването ѝ да не е основен приоритет, изследванията изобщо не са приключили.

Подготовката

През 60-те годи на 20 век, в разгара на студената война, надпреварата за космоса била по-скоро политически, отколкото научен въпрос. Не били пестени средства и усилия, за да стъпи човешки крак на Луната като израз на надмощие. Това довело и до успехите, макар днес да ни се струва странно.

Преди историческата мисия „Аполо“, НАСА, а и Съветския съюз направили немалко опити да изпратят робот на повърхността на спътника ни. Много от тези опит били неуспешни, част от машините се сблъскали с повърхността, опитвайки се да кацнат, а други изобщо не стигнали. Имало и успехи, разбира се. Още от 50-те годни десетки апарати били изстрелвани, за да обикалят Земята и Луната, а някои имали екипажи, за да се провери какво се случва с хората при продължителен престой в космоса. Заедно с успехите и провалите, изследователите и инженерите натрупали опит, които по-късно щели да използват за мисиите с хора.

Аполо

Големият успех дошъл през 1969 г. когато за първи път човешки крак стъпил на Луната. Нийл Армстронг и неговите колеги Бъз Олдрин и Майкъл Колинс завинаги ще останат в архивите на историята. Но те не са единствените хора, достигнали до там. НАСА изпраща общо 24 астронавти, от които 12 стъпват на Луната. Те са част от мисията „Аполо, която е прекратена през 1972 г. Според преобладаващото мнение, понеже изпращането на машини и хора на Луната е много скъпо, обществоto губи интерес и финансирането се прекратява. Надпреварата, започнала преди 20 годни, вече е спечелена.

Останки

Поради стотиците провалени опити да се достигне до повърхността на Луната, там остават над 70 повредени апарата, принадлежащи на двете основни страни в „надпреварата“. Освен тях, всички апарати, които успели да кацнат и да съберат образци от почвата и скалите, трябвало да изхвърлят каквото могат, за да оптимизират товара си за обратния път. Така сега на луната се оказват най-различни инструменти, части от модулите, както и съдържането на тоалетните на всички, които са имали хора на борда. Наред с това има няколко американски флага, както и две топки за голф, изпратени неизвестно къде от един от астронавтите, който бил запален по този спорт.

Астронавтите донесли обратно почти един тон лунна почва и скална маса.

Бъдещето

През последните годни интересът към Луната се завръща. НАСА, в колаборация с Европейската, Японската и Канадската космически агенции, през 2022 г. стартира мисията „Артемис“, която с помощта на съвременните технологии ще се справи с новите предизвикателства пред изследването на спътника ни.

Проучването на космоса несъмнено вдъхновява не едно поколение учени и приключенци, но за 50 години технологията се е развила много, а ние сме натрупали безценен опит, така че бъдещето на космическите изследвания изглежда обещаващо.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!