menu
Радиоактивността
Радиоактивността
Опасна, смъртоносна, но и важен фактор за прогреса на човечеството.

Радиоактивността

Свързваме я с авариите в ядрените електроцентрали и с различни апокалиптични сценарии за бъдещето на човечеството. Но радиоактивността е просто свойство на материята, за откриването на което са работили десетки изследователи. Съвременният свят е немислим без радиоактивността, а историята на изследванията ще ни пренесе във времена, в които представите на хората относно строежа и свойствата на атомите са били по-ограничени от сегашните.

Какво е радиоактивност

Най-простото обяснение е способността на материята, или  по-конкретно на ядрата на атомите да излъчват енергия спонтанно. Когато ядрата са нестабилни, излъчената енергия променя свойствата на елемента и така получаваме друг елемент – това e радиоактивен разпад. Радиоактивността е присъща на десетки елементи, разпространени по цялата планета. При разпада си, ядрата на елементите отделят различни видове частици и радиоактивността се характеризира по тях. Алфа и бета частиците са наречен „йонизираща радиация“, защото променят заряда на елементите, с които се сблъскват, но те имат слаба проникваща способност. Гама-излъчването е електромагнитни вълни. При него се отделят фотони, елементите не се променят и това излъчване може да бъде опасно.

Откриватели

Не една и две нобелови награди са присъдени за открития в областта на радиоактивността.  През 1895 г. Рьонтген открил свойствата на рентгеновите лъчи, или Хикс лъчите както го нарекъл, за да подчертае, че не е известно откъде идват. Няколко месеца по-късно френският изследовател Анри Бекерел, научавайки за Хикс лъчите, предположил, че може би имат нещо общо с флуоресценцията, която изследвал. Подготвил опит, използвайки уранови соли и фотографски плаки, но се наложило да го отложи, така че оставил плаките в шкафа на тъмно. На другия ден установил, че върху тях са се отбелязали кристалите сол, което значело, че солите излъчвали някакви лъчи спонтанно. Бекерел получил нобелова награда за това, а скоро информацията вдъхновила и други изследователи.

Семейство Кюри

Безспорно едни от най-изявените изследователи на радиоактивността са Пиер и Мария Кюри. Те изследвали феномена, като Мария саморъчно промивала руда в продължение на години, за да събере достатъчно радиоактивен материал и да докаже съществуването на радиоактивни елементи. Тя успяла да постигне това и нарекла елементите радий и полоний. Двамата допринесли изключително много за развитието на областта, а Мария станала първият човек с две присъдени нобелово награди. Смята се, че е починала поради облъчване с радиация.

Бъдещето

В края на 19 и началото на 20 век радиацията допринесла за развитието на изследванията в областта на ядрената физика. Атомите все още не били изследвани достатъчно добре, така че цяло едно поколение изследователи се заели с това. И скоро установили нещо неочаквано: на субатомно ниво, обичайната нютонова механика не се справяла достатъчно добре с описанието на явленията. Родила се квантовата механика, която допълва и разширява познанията ни за света и която все още е в процес на развитие, но вече ни разкрива ново познание за реалността.

Радиацията днес се използва широко в медицината, индустрията, и дори ежедневието. Макар всички много добре да знаем за трагичните последици от употребата ѝ като оръжие, нейното откриване дава тласък на човешкия прогрес.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!