menu
Невропластичност – способността на мозъка да се променя
Невропластичност – способността на мозъка да се променя
Мозъците ни не са машини, които вършат определена работа по определен начин. Те постоянно се адаптират към средата.

Невропластичност – способността на мозъка да се променя

Мозъците ни се състоят от трилиони клетки – неврони, които се свързват помежду си в огромен брой синапси, за да образуват сложна мрежа, чрез която възприемаме света, движим се, мислим, общуваме.

Дълго време се е смятало, че тази мрежа е непроменима, веднъж създадена в ранното детство. Днес, с напредването на науката, знаем, че това не е така. Мозъците ни непрекъснато преизграждат връзките между невроните си и го правят в отговор на стимулите, които ние им подаваме, тоест – мозъците ни се променят в зависимост от средата в която живеем.

При децата

Най-добре изразена е способността за образуване на нови синапси при децата. Те научават нови неща ежедневно, поставени са в непознати обстоятелства още от първия си ден и мозъците им изключително лесно се приспособяват. Децата се раждат с вече образувани над 7 хиляди синапса, като с течение на времето, една част от тях отпадат, а се създават нови – според необходимостта.

Възрастта почти няма значение

С течение на времето, този процес на образуване на нови синапси се забавя, но никога не спира. При възрастни хора, които полагат целенасочени усилия, мозъкът продължава да гради нови и нови връзки, които ни помагат да сме пълноценни личности дори на преклонна възраст.

Заболявания

Способността на мозъка да изгражда нови синапси помага да се възстановим от различни заболявания или наранявания, при които се увреждат неврони в дадена област. Например човек получил инсулт, постепенно се научава отново да се движи и говори. Мозъкът му просто изгражда нови синапси и им прехвърля тези функции.

Способности за изграждане на изцяло нови връзки е в основата и на някои видове психологическа терапия. Можем да се променяме и да градим нови, здравословни навици, именно защото мозъците ни са способни да градят нови връзки между клетките си и да изоставят старите, които вече не използваме.

Как да стимулираме мозъка си

Най-лесният, всъщност единственият начин да поддържаме мозъка си във форма е чрез учене на нови неща. Независимо дали са нови умения с ръцете или, да речем, нов език, поставянето в непозната среда стимулира мозъка ни да отговори на предизвикателство, като гради нови връзки между клетките си.

Можем да правим това целенасочено всеки ден и без някакви специални усилия като оставаме отворени за света и не се страхуваме от промяна.

Бъдещето на невропластичността

Ако е възможно мозъкът сам да и гради нови синапси, би трябвало да можем да насочим този процес.

Невропластичността е в основата на някои изследвания за лечение на болести като деменцията. Може би в недалечното бъдеще загубата на когнитивните функции ще може лесно да бъде лекувана с рутинни посещения в клиника или пък с приемането на обикновени хапчета.

Независимо от възможностите обаче, можем още от сега да се „подсигурим“, че мозъците ни ще останат здрави, а умовете ясни, като спазваме няколко прости правила: да се храним умерено и разнообразно, да си доспиваме, да правим редовни физически упражнения и разбира се най-важното  – да не допускаме умът ни да мързелува нито ден.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!