menu
Вълците и тяхната роля в света
Вълците и тяхната роля в света
От страшен хищник, до най-добрият приятел на човека

Вълците и тяхната роля в света

Вълкът е символ на лоялност, смелост и независимост, а голяма част от хората имат домашен любимец, който прилича досущ на дивия си братовчед. Вълците са страховити създания, които имат централна роля в човешката култура и цивилизация, но в същото време са изключително важни и за екосистемите на планетата. Кое ги прави толкова ценни?

Еволюция

Вълците принадлежат към семейство, в което са още лисиците, койотите, чакалите и кучетата, включително австралийското динго. Те са изключително адаптивни и са разпространени в цялото северно полукълбо. Основният, познат на всички вид, е сивият вълк, а освен него има и червен, хималайски и етиопски вълк. Сивият вълк има над 30 различни вариации, според хабитата си. Вълците живеят в глутница, където спазват йерархия, но са изключително комуникативни и интелигентни. Те са част от малкото видове бозайници, които обучават малките си, грижат се за възрастните и често създават приятелства със себеподобни.

Братовчеди

Според дефиницията за биологичен вид, ако два индивида могат да се размножават и да оставят плодовито поколение, значи принадлежат към един и същи вид. Преди между 15 и 40 хиляди години, хората започват да опитомяват вълците, като подбират качества, които са им полезни в ежедневието. Така се развива съвременното куче, което може да бъде пастир, да тегли шейна, да пази дома или просто да прави компания на хората. Кучето и вълкът могат да се кръстосват.

Дингото, дивото куче на Австралия, е ранна порода куче, внесена вероятно от Азия и според генетични изследвания еволюционно се намира между вълка и съвременното куче.

 

Върховен хищник

Вълците са приспособени да живеят във всякакви условия, а храната им е разнообразна – елени, сърни, диви прасета, зайци, дребни гризачи. Те ловуват синхронизирано, при недостиг на храна могат да се хранят и с трупове, а ролята им в природата е почти необятна. Вълците контролират популациите на тревопасните животни и гризачите и по този начин помагат за баланса в цялата екосистема – не допускат доминация на един вид, което поддържа качеството на почвите и биоразнообразието на животни и растения. Те контролират разпространението на болести сред популациите като премахват болните животни или изяждат труповете им.

Митове

Вълците са много по-големи от куче, но са по-безопасни за хората от другите големи хищници. Те нападат добитък много рядко и ловуват само за храна. Вълците в глутницата обикновено са семейство, а не просто отделни животни и алфите са двама – майката и бащата, които си имат роли. Останалите членове имат различни „правомощия“, които не са пожизнени.

Вълците не вият срещу луната, това е обичайна форма на комуникация.

„Самотен вълк“ не е свръхспособно независимо същество; когато един вълк е сам, той или тя обичайно си търси семейство; вълците са изключително социални и не се справят добре сами в дивата природа.

Днес популациите на вълците са стабилни, макар да обитават едва 15 % от ареала си. Известно е, че на света има около 200-300 хиляди индивида, които са подложени на непрекъснат натиск от страна на хората, а червеният вълк е критично застрашен. За сравнение, кучетата по света са около 900 милиона.

Вълците са абсолютно незаменим за природата вид и опазването им е от съществено значение за биоразнообразието на планетата.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!