menu
Тъмната страна на технологията
Тъмната страна на технологията
Всичко в света може да има и негативни последици за живота на отделния човек и при технологиите това също е валидно.

Тъмната страна на технологията

Няма никакво съмнение, че напредъкът на технологиите от последните 200 години улеснява живота ни, тласка цивилизацията напред и движи прогреса на човечеството. Приносът за общественото развитие също е безспорен. За отделния човек обаче състоянието на технологиите в момента може да донесе известни негативи.

Най-великите открития в науката и технологията от 20 век променят света завинаги и представят предизвикателства пред отделния човек, с които все още се борим.

Информацията

Едно безспорно предимство на съвременните технологии е достъпът до информация, едва ли не от всяка точка на света. Това обаче в никакъв случай не означава по-добра информираност или по-добро образование. Възможността да избираме какво да четем и гледаме често се превръща в избор на информация, която съвпада с нашите представи и подхранва ограничеността на мисленето, защото често пропускаме факти, с които не сме „съгласни“. От друга страна, обичайното образование вече е безинтересно – интернет ни предоставя много по-лесни и интересни начини да научим всичко, което искаме…и то често е погрешно. Оказва се, че във времето на повсеместен достъп до цялата информация на света, ние не сме по-добре образовани, а напротив – все по-популярни стават налудничави конспиративни теории и нереалистични представи за света. Функционалната грамотност на децата в някои страни започва да пада.

Комуникацията

Друго изключително улеснение, което ни предоставя технологията е възможността да комуникираме с хора на другия край на света, или в другата стая на апартамента, без да мърдаме от мястото си. Това разбора се е чудесно, но води до закономерно последствие – превес на онлайн комуникацията над физическия контакт с хора.

Отчуждението и социалната изолация са все по-сериозен проблем, особено в развития свят, където можеш да работиш, учиш, плащаш сметки, сключваш договори и поръчваш продукти без да напускаш комфорта на леглото си. Подобно „улеснение“ може да доведе до пълна изолация на интроверти или хора с различни емоционални затруднения, защото самата комуникация лице в лице е необходима за правилното ни развитие. Хората имаме нужда от други хора, за да разберем себе си и света.

Еволюцията

Ако погледнем нещата от еволюционна гледна точка, можем лесно да установим част от причината за негативите, които ни носят съвременните технологии. Промените в света ни се случват твърде бързо. Хората умеем да се адаптираме много добре към средата си, но когато тази среда се променя в рамките на десетилетие, на всички ни е трудно да свикнем с новото. Смартфоните и лесният достъп до съдържание, което ни радва или забавлява предизвикват отделяне на допамин в мозъка, което затвърждава дейността като източник на щастие. Ние просто се пристрастяваме към екраните си, без да има никаква обективна причина или полза от това.

Едва ли има еднозначно решение на проблема, защото технологията ще продължи да се развива бързо. Все пак трябва да сме наясно и доколкото е възможно да се стремим да се възползваме максимално от позитивните им страни и да минимизираме негативните. Основна цел на технологиите все пак е да подобрят и улеснят живота ни.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!