menu
Ползата от социалните контакти
Ползата от социалните контакти
Интернет не може да замести срещите лице в лице.

Ползата от социалните контакти

С навлизането на онлайн комуникацията, все повече хора изпитват измамното усещане за свързаност с другите. За интровертите сред нас несъмнено е облекчение да не се налага да комуникират с много хора в реалността, но според изследванията, контактът лице в лице е незаменим и необходим за доброто ни физическо и емоционално здраве.

Социализация и еволюция

Още от преди развитието на езика и културата, хората са живели в групи. Качества, които ни помагат да се харесваме на другите, като съчувствие и емпатия, са продължили да се предават напред в поколенията. Смята се, че кооперацията, която е по-успешна ако се разбираш с другите, е една от причините за прогреса на цивилизацията. Комуникацията лице в лице е дълбоко закодирана в мозъците ни още от преди да станем „разумни човеци“, но от тогава се е развила още повече да допринася за благополучието ни.

Здравословно е да излизаш с приятели

Освен че ни дават чувство за принадлежност и сигурност, социалните контакти помагат за подобряване на здравето. Присъствието на други хора наоколо предизвиква физиологични реакции, които мозъците ни възприемат понякога без нашето съзнателно участие. Според последните изследвания, когато човек е в едно пространство с други хора, нервната му система реагира на новите стимулите като отделя разнообразни невротрансмитери, влияещи върху метаболизма и  имунната система.

Усещането, което изпитваме когато сме с приятели, способства за отделянето на допамин, който ни кара да се чувстваме щастливи и регулира стресовите хормони.

Онлайн комуникацията не може да замени това, но съществуването ѝ е доказателство за необходимостта на хората да общуват едни с други. Хората са намирали начини да се свържат още от времето, когато се е чакало с месеци писмото на любим човек да стигне до теб. Ние не търсим другите, само когато се налага да се кооперираме. Ние споделяме емоциите, преживяваният и идеите си тях. Търсим одобрението и съвета им и сами даваме такива. Другите ни помагат при взимане на решения, дават пример или самите те искат помощ. Активната комуникация с другите помага да се погледнем отстрани и така да разберем по-добре себе си.

21 век

С напредването на технологията, комуникацията между хората става все по-лесна, но срещите лице в лице – все по-редки. Няколко проучвания обаче показват, че хората, доживяващи до най-дълбока старост, както и хората, които не губят остротата на ума си с напредване на възрастта, независимо къде по света живеят, имат едно общо нещо – виждат се често на живо с близки приятели.

Разбира се, трудно постижимо е всеки ден да излизаме с приятели, но е ценно да помним, че физическият контакт, дори само за малко, може да окаже изненадващо положително въздействие върху целия ни живот, да ни освободи от стреса, да ни зареди с енергия, дори да удължи живота ни.

Знаейки всичко това, ще започнем да обръщаме повече внимание на социалните си контакти и ще приоритизираме срещите на живо, макар и да е трудно да ги сместим в натоварения график.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!