menu
Тайният живот на паяците
Тайният живот на паяците
Паяците може да ни се струват крайно скучни, но те имат изключително интересно ежедневие.

Тайният живот на паяците

Необяснимият страх от паяци се нарича арахнофобия и освен ако не страдате от него, дори да не обичате паяци, те със сигурност ще ви впечатлят с разнообразното си, често необичайно поведение.

На света съществуват над 40 хиляди вида паяци, като огромен брой от тях обитават градината и къщата ви. Някои са толкова мънички, че трудно се различават. Паяците са роднини на кърлежите и скорпионите, но няма да ви навредят по никакъв начин.

Бройте краката и очите

Паяците не са насекоми. Ако искате да се уверите в това, избройте краката им. При паяците те са осем, докато при насекомите са 6. Насекомите също имат по две очи, докато паяците разполагат с до 8, разположени по най-причудливи начини, като някои от тях улавят само светлина, без да виждат образ. Те също са и късогледи, така че ако не сте много близо, вероятно ще ви игнорират.

Паяжината – дом и оръжие

Повечето паяци произвеждат паяжина – имат си специален орган, като в зависимост от това дали искат да ползват паяжината за капан, убежище, или за да предпазва яйцата им, нишката може да е с различен състав. Паяжината е протеин и паяците често я „рециклират“, като я изяждат. Насекомите се залепят по нишките, а бебетата-паяци използват паяжина, за да отлетят с топлите течения и да си намерят нова територия.

Диетата

Паяците са хищници и изкусни ловци. Те дебнат плячката си, която се улавя в капана на паяжините. Хранят се с почти всички видове насекоми, които убиват с помощта на отровните си зъби. Открит е само един вид паяк, който е вегетарианец и се храни с протеинов сироп от дърво в южноамериканската джунгла.

Паяците също похапват други видове паяци както и собствения си вид.

Сватбени ритуали

Паяците имат сложни ритуали, с които мъжките убеждават женската, че си струва да им снесе яйца. Това може да бъде специално поклащане на паяжината, или подарък – сочно насекомо, прилежно опаковано в нишка от паяжина. При някои видове, ако женската не желае партньор точно сега, може да реши да го изяде, така че подаръкът, увит в паяжина, служи и като щит. Изследователите твърдят, че ако женската нападне мъжкия, но вместо него получи подаръка, вероятно ще си промени мнението относно партньорството.

Отровата на паяците

Всички паяци използват отрова, за да парализират и убият жертвата си, но едва 30 от всички видове са опасни за човека. При много хора, ухапването от паяк може да доведе до лека алергична реакция и зачервяване на мястото. В България се среща само един вид, които може да причини сериозно отравяне, но такива случаи са рядкост.

Паяците, както всички останали животни, имат своето място в екосистемите. Те обитават и домовете ни, в повечето случаи без значение от усилията ни да ги изгоним. Добрата новина е, че живеейки с нас, изяждат много други насекоми, които са по-неприятни съквартиранти, а и ни предоставят възможност да наблюдаваме интересните им навици, ако сме достатъчно търпеливи и нямаме против някоя и друга паяжина в ъгъла.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!