menu
Стъпка напред в борбата с Алцхаймер
Стъпка напред в борбата с Алцхаймер
Пробив в лечението на една от най-разпространените болести.

Стъпка напред в борбата с Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е невродегенеративно заболяване, което засяга хора над 65-годишна възраст и се свързва със загуба на памет и неспособност да се извършват обичайни дейности от ежедневието. Милиони хора по света страдат от това заболяване. Тази болест не е нормална част от остаряването и може да доведе до пълна невъзможност на човек да се справя с живота си.

Причини

Заболяването е описано за първи път през 1906 г. от немският лекар Алоис Алцхаймер. Той наблюдавал различни дегенеративни когнитивни промени при един от пациентите си. По-късно при аутопсията на този пациент, лекарят открил натрупване на плаки от вещество, наречено амилоид-бета в определи области от мозъка, което нарушава нормалното функциониране на невроните и постепенно води до смъртта им. Това разрушава синапсите и причинява сериозни изменения във функционирането на мозъка.

Днес знаем как да открием подобни промени при все още жив пациент и да диагностицираме болестта, но причините за образуването на отлаганията са комплекси, вероятно и генетични.

Симптоми

Промените в мозъка започват години преди появата на първите симптоми и едва след като са засегнати достатъчно големи области, започва да се проявява загубата на памет и да се нарушават нормалните когнитивни функции.

През целия 20 век, с напредъка на технологията, напредват и изследванията в областта, като ни приближават все повече до успешно лечение. Счита се, че умереният начин на живот, хранене и движение може да помогне да намалим симптомите и отдалечим влошаването им, но все още се търси лечение, което да прекрати или забави процеса достатъчно, за да подобри качеството на живот на пациентите.

Последните открития

Наскоро се проведе трета фаза на клинични изпитвания с медикамент наречен Lecanemab – моноклонално антитяло, което се инжектира през две седмици. 1795 пациенти на възраст  от 50 до 90 години, в начална фаза на заболяването, са разделени на две групи, като едната получава медикамента в продължение на 18 месеца. Медикаментът трябва да изчиства натрупаните плаки. След 18 месеца, в експерименталната група се наблюдава именно това, докато в контролната група има увеличение на амилоид-бета нивата. Спадът в когнитивните функции при експерименталната група намалява с 27 процента и се наблюдава подобрение в симптомите им. Според изследователите, това е изключителен успех и е началото на края на тази тежка болест.

Първата стъпка е най-трудна

Резултатите включват и няколко тежки странични ефекти, като мозъчен оток и кръвоизлив, но според изследователите, това значи, че трябва се извършва внимателна преценка на кого се дава медикамента както и да се наблюдават пациентите по време на терапията. Това ще усложни и оскъпи лечението, но пък дава възможност напредъкът в борбата срещу Алцхаймер да продължи с още по-големи успехи в близкото бъдеще.

Може би сме в края на битката, продължила повече от век, срещу заболяване, което отнема спомените на човек, а така и целия му живот.

Независимо накъде ще ни отведе този успех, това е огромна крачка напред в лечението. Дали скоро Алцхаймер ще бъде лечимо заболяване, предстои да разберем – медикаментът чака одобрение за американския пазар.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!