menu
Лемурите на Мадагаскар
Лемурите на Мадагаскар
Уникално място, дом на едни от най-симпатичните и необичайни животни на света

Лемурите на Мадагаскар

Мадагаскар е голям остров на изток от Африка, който се отделил от континента преди повече от 150 милиона години. Това разбира се означава, че там са се запазили организми, които са продължили да еволюират в изолация и подобно на тези в Австралия, са уникални за света. Противно на очакванията, това не се е случило с лемурите.

Пътешественици

Лемурите са едни от първите примати, което значи, че с тях сме далечни братовчеди и имаме общ предшественик. Той е бродил из Африка преди 60-70 милиона години, заедно с динозаврите, а тогава Мадагаскар вече е бил отделен от континента. Множеството фосили доказват, че някои от тези предшественици са успели да достигнат до острова. Вероятно е да са доплавали върху „салове“ от различна органична материя като листа и клони. Tова е било възможно, тъй като теченията по времето на тяхната миграция са били в посока Мадагаскар, а лемурите били дребни и приспособими.

Разнообразие

На острова лемурите открили своя истински дом и успели да еволюират в различни видове, някои големи колкото горили и откровено странни. Днес са ни останали само най-малките, като общо познаваме над 100 вида живи лемури. Те имат много общи черти, като формата и структура на тялото с дълги задни крайници и окраската им на пръстени, но и се различават. Някои са едва 9 сантиметрови, докато други достигат до 70 сантиметра.

Навици

Лемурите са всеядни, прекарват по-голямата част от времето си по дърветата, хранейки се с плодове, яйца, насекоми, а някои предпочитат листа. Те живеят в групи и подобно на другите примати, имат пет пръста с палец, който обаче не е противопоставен на другите пръсти. Те обичат да се „решат“ и пощят, поради което имат специално приспособен нокът за тази цел. Лемурите са с изключително добре развито обоняние и очите им са приспособени за нощно виждане.

Най-старите примати

Лемурите са най-старите живи примати на света и най-далечната ни връзка с прародителите ни, което ги прави интересен обект за изследване. Тъй като нямат естествени хищници, а Мадагаскар е изолиран остров, те успяват да овладеят почти всички хабитати – от влажните дъждовни гори до сухите райони. Доминацията им обуславя и една важна тяхна характеристика – лемурите поддържат гората на острова. В резултат на милионите години съвместна еволюция с растенията, лемурите буквално садят гора: те не могат да храносмилат семената на плодовете, с които се хранят, а ги разпространяват с екскрементите си, докато обикалят наоколо.

Застрашени от изчезване

Разбира се, както станало и с други екзотични животни, лемурите също са били обект на лов от страна на хората. Същевременно, унищожаването на техните хабитати намалява популациите им още повече. Днес се счита, че всички видове лемури са застрашени от изчезване, а около 30 процента от видовете са критично застрашени. Това значи, че без активни усилия от страна на природозащитници, международни и национални институции, може би ще загубим част от тях. Добрата новина е, че такива усилия се полагат непрекъснато; хората отдавна осъзнаваме колко са ни ценни лемурите – за науката, но и за екосистемата на Мадагаскар.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!