menu
Посттравматичният стрес
Посттравматичният стрес
Познат от филмите, но по-често срещан, отколкото смятаме.

Посттравматичният стрес

Чували сме го по филмите и най-често го свързваме с ветераните от войни или военни мисии. Но синдромът на посттравматичен стрес е психологическо състояние, което може да засегне всеки и да понижи значително качеството на живот, включително и на близките.

Какво е Синдром на посттравматичен стрес

Когато човек преживее нещо болезнено, най-често свързано с насилие или заплаха за живота, това се отразява много дълбоко на механизмите, чрез които взаимодействаме с реалността. При събития, застрашаващи здравето и живота ни, а дори и при загуба на любим човек, в мозъка се активира т.нар. система „борба или бягство“, която е един от най-силните стимули за действие и предизвиква редица защитни реакции, с които често не можем да се справим сами.

След подобно преживяване, най-важна е подкрепата от близките, затова е нужно да разбираме реакциите и да познаваме донякъде състоянието.

След травмата

Всеки реагира с различен емоционален заряд на стресови ситуации,  и много хора могат да изпитат симптомите на посттравматичен стрес в първите няколко седмици след преживяването. Те включват изживяване на събитията отново чрез въображение, сънища или ярки спомени, страх от вършенето на нещо, което напомня на събитието, преподреждане на живота, така че да се избегне всичко, което напомня на преживяването. Споменът за болката предизвиква същите усещания, често придружени с чувство за безсилие и мозъкът се опитва да се справи с това по няколко начини – блокира ги, отрича ги, опитва се да ги „промени“. Всичко това може да се проявява само епизодично и да отмине бързо – обичаен начин за преодоляване на травма. Когато не се случи така, а преживяването се завръща отново и  отново, е налице синдром на посттравматичен стрес.

Специализирана помощ

В България не е особено популярно да се търси специализирана помощ за психични състояния. Ето защо е много важно да знаем, че насилието, под каквато и да е форма, загубата на близки, преживявания свързани със заплаха за живота, като например катастрофа с кола, могат да променят драстично възприятията на човек за света и да се отразят пагубно върху целия му живот.

Ако забележите липса на апетит, безсъние, нежелание да се вършат обичайните неща, опити да се избягва разговор по определени теми у човекът, преживял болезнено събитие преди повече от няколко седмици, е вероятно той да изпитва посттравматичен стрес. Някои хора може би ще успеят да се справят сами, но днес се счита, че в първите седмици след болезнено събитие, човек има нужда от активна и изявена подкрепа от близките си и именно те могат да помогнат най-много за преодоляване на травмата. Ако след това няма промяна в състоянието и човекът не се възстановява, е необходима специализирана помощ. Това обикновено е когнитивна поведенческа терапия, където специалистът ще помогне да се изясни защо това събитие оказва такова влияние и ще даде насоки за промени в поведението, за да се възстанови нормалният живот.

Травмиращите преживявания са все по-често срещани, затова е полезно да сме запознати с реакциите и проявленията им и за последствия от тях в човешкото поведение.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!