menu
Никога не сме прекалено стари за учене
Никога не сме прекалено стари за учене
Смятате ли, че ви е минало времето да учите нови неща?

Никога не сме прекалено стари за учене

Ученето е фундаментална част от развитието ни. Докато сме деца, то е основната ни работа, а след определен период много хора чувстват, че им е „минало времето“ да учат; имат прекалено много ангажименти и се отдават на други занимания, обикновено под предлог, че възрастта им определя способностите за учене. Според последните проучвания обаче това далеч не е вярно. Ученето през целия живот е не само възможно, но и необходимо. То поддържа здравето на мозъка ни и запазва когнитивните ни функции. Научаването на нови неща променя невронните пътища в мозъка, така че може да си го представим като своеобразна тренировка на най-важния ни орган. И не, няма нужда да учите ядрена физика. Всяко ново умение ще донесе полза, особено ако го учим целенасочено и осъзнато. Ето и основните причини да искаме да научаваме по нещо ново ежедневно, докато сме живи.

Остър ум

Когато сме деца, мозъците ни са изключително адаптивни. С течение на годините се наблюдава процес на „отслабване“ на  ума. Това се дължи на естествени физиологични процеси и донякъде е необратимо. Но от нашите действия зависи колко дълго ще имаме остър ум. Ученето на нови неща и принуждаването на ума „да се труди“ ежедневно, ще отдалечат деменцията, ще подобрят паметта и ще повлияят положително върху креативността ни. Когато ни е трудно и се налага да полагаме умствени усилия, това значи, че подсилваме съществуващите връзки в мозъка си или създаваме нови – тоест поддържаме ума си в най-добро състояние. И няма никакво значение какво ще учим, важно е то да е ново за нас.

Емоционално здраве

Ученето на нови неща, особено в днешния бързодвижещ се свят, ще ни помогне да сме в крак с времето и да не се чувстваме зависими и безпомощни. Ще се свържем с други хора с подобна настройка и ще  изпитаме усещане за принадлежност. Изолацията в по-късна възраст може да доведе до депресия, но ако имаме цел или просто се опитваме да подобрим себе си, ще бъдем по-уверени и доволни от живота си.

Нови хоризонти

Ученето има и практическа страна. Отдавна отминаха времената, в които имаме само един професионален път. Напълно е възможно и дори често срещано да сменим кариерата на малко по-късна възраст, а и никога не е късно да следваме мечтите си, ако ни правят щастливи.  

Въпреки всичко това, много хора не намират необходимата енергия, за да започнат нещо ново. Но причината не е възрастта, а умствената нагласа. Науката идва на помощ, за да ни каже, че няма никаква физиологична причина да не се справяме с научаването на нови неща дори на преклонна възраст. Нашата собствена нагласа, че след определен брой рождени дни е „късно“ да учим, е единственото, което ни пречи. Промяната на гледната точка и разбирането на ученето като процес, а не като отделно действие ще допринесе да се освободим от ограниченията си и да постигнем всичко, което искаме.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!