menu
Странните фобии
Странните фобии
Изпитвате ли необичайни страхове?

Странните фобии

Всички изпитваме страх от височини, змии и други животозастрашаващи ситуации. Според съвременното разбиране, фобиите не спадат към обичайните страхове на хората и се диагностицират като заболяване. Независимо колко странен може да ни се вижда даден страх, силното чувство на стрес, което изпитват страдащите от фобии може да влоши значително живота им.

Оцеляване

Страхът е нормално преживяване за всички, както и основен механизъм за оцеляване. Избягването на някои неща е довело до утвърждаване на естествен страх от тях при повечето хора. Фобиите обаче не са обикновен страх. Те често се свързват с травматично преживяване в детството и е важно да ги различаваме, за да можем да сме съпричастни със страдащите от тях. Техният страх често надхвърля като преживяване това, което околните виждат и може да има неприятни последици.

Обичайни фобии

Без съмнение всички сме чували за арахнофобия – страх от паяци, офидиофобия – страх от змии, акрофобия – страх от високо, аерофибия –страх от летене и клаустрофобия – страх от затворени пространство. Ясно е, че това са често срещани страхове, но когато прераснат във фобии, може да са изключително стресиращи. Причините за това обикновено се свързват с травми от детството и животозастрашаващи състояния.

Необичайни фобии

Фобиите се коренят не само в травматичните преживявания и естествените страхове, но и в начинът на интерпретация на преживяването от самия човек. Макар и рядко срещани, се описват и някои много странни на пръв поглед фобии, които обаче във всеки конкретен случай могат да се свържат с преживяване, което ги е породило или затвърдило. Ето няколко:

Аблутофобия – страх да се къпеш. На пръв поглед абсурдно, това може да е резултат от травматични преживявания свързани с къпане или давене, често срещани при деца. Страдащите от такава фобия избягват къпането, което има много неприятни последици и за околните.

Аритмофобия – страх да не се окажеш в ситуация, в която трябва да решаваш проблем посредством математика.

Еизоптрофобия – страх от огледала, като често може да се превърне в страх от всякакви огледални повърхности. Свързва се с ниско самочуствие или прекалена суеверност.

Глобофобия – страх от балони. Може да е резултат от силна уплаха, в резултат от пукане на балони в ранна възраст. Понякога страдащите от такава фобия не могат изобщо да се доближават до места, на които има балони.

Номофобия – страх да се отдалечиш от телефона си. Днес това е често срещано притеснение, но когато прерасне в преживяване, което избягаме на всяка цена, може би е добре да потърсим специалист.

Плутофобия – Страх от богатство, в смисъл на страх от отговорността, която идва с богатството и притеснения, че това ще застраши живота ти.

Погонофобия –страх от бради и мустаци. Свързва се с травмиращо преживяване с брадат човек. Среща се при хора, които трудно се социализират, тъй като брадата на събеседника скрива част от лицето.

Макар да ни се струва забавно, че има такива страхове, за хората, които го изпитват, те са съвсем реалистични. Познавайки някои от редките фобии, можем да изследваме и причините, които ги пораждат.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!