menu
Най-големите котки на света
Най-големите котки на света
Те са красиви, силни и впечатляващи.

Най-големите котки на света

Сред големите котки на дивата природа, превърнали се в неразделна част от културата ни, се открояват тигрите. Те са най-големият вид от род Panthera, към който принадлежат останалите видове котки. По света бродят общо 6 подвида тигри, като всички те обитават Азия и някои острови в региона. Животът на тигрите е вълнуващ и малко страшен.

Еволюция

Родина на тигрите е Африка. Знаем, че те са най-близки роднини със снежния леопард, като преди около 2 милиона години видовете се разделят и тогава започва разпространението на тигрите извън Африка. Днес те обитават разнообразни хабитати – от дъждовни гори и влажни зони до степите и тайгата – и са добре приспособени да живеят при всякаква температура.

Навици

Тигрите са на върха на хранителните мрежи и са изключителни ловци. Ловуват всякаква плячка, като нямат проблем да ядат и трупове понякога. Тигрите са индивидуалисти и живеят самостоятелно. Те обитават определена територията и използват различни методи на комуникация с другите техни събратя. Тигърският рев се чува на километри разстояние. Именно така женските обявяват, че са в размножителен период.

Характерно за тигрите е, че малките имат нужда от продължителни грижи от страна на майката. Те се раждат без някои основни умения за лов и се налага майката да ги обучава с месеци. Отгледаните в плен тигри не могат да се завърнат обратно в дивото, защото най-вероятно няма да успеят да се изхранват сами.

Интересно поведение

Тигрите обичат да плуват и го правят редовно, вероятно с цел охлаждане. Те са едни от най-едрите хищници, като достигат до 2 метра дължина и 300 килограма тегло. Един средностатистически тигър може да изяде до 40 килограма месо на ден и няма да се поколебае да скрие остатъците от вечерята си за после, вместо да я остави за лешояди и други животни, както правят някои от братовчедите му. Окраската на тигрите не е само върху козината, а и върху кожата и всяко животно има уникални райета.

Човекоядство

Тигрите изумяват човечеството и с една друга своя особеност – те не се притесняват да си похапват хора. Навлизайки все повече в територията на дивата природа, съответно и в територията на тигрите, хората забелязали, че ако нямат достатъчно храна, тези животни не само ловуват добитъка, но и без колебание нападат хората. Дори днес има някои региони в Идния, където да бъдеш изяден от тигър не е нещо нечувано и е съвсем сериозна заплаха.

Заплахи за оцеляването

Разбира се, колкото и да са адаптивни тигрите, човешката дейност оказва влияние върху техните популации. Днес хабитатите им са се свили до едва 7 процента от историческата територия, а популациите на повечето подвидове са застрашени от изчезване. Основната причина е завземане на техните територии от хората и бракониерски лов. Тигрите са красиви животни, част от фолклора на местните и често са убивани освен за пари и за да различни ритуали.

Големите котки са сред най-впечатляващите животни, а тигрите безспорно са любими на мнозина и обект на интерес на различни организации, които, надяваме се, ще помогнат за опазването им.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!