menu
Лешоядите в природата
Лешоядите в природата
Известно е, че лешоядите са „санитари“ в природата, но това не е всичко.

Лешоядите в природата

Въпреки че сме наясно с важността на лешоядите, само името им предизвиква леко отвращение у повечето от нас. Но те ядат труповете на мъртви животни и това е полезно за всички останали организми. Лешоядите също имат няколко необичайно особености, свързани с начин им на хранене, които ги правят изключително интересни животни и донякъде компенсира за отблъскващия им вид.

Еволюция

В света има 23 вида лешояди, като те са разделени на две групи – такива от Стария свят и от Америка. Двете групи не са свързани еволюционно, тоест нямат общ прародител, но животът и развитието им са ги направили подобни. Една от основните разлики е, че лешоядите от Стария свят разчитат на силното си зрение да открият храната си, докато американските имат добре развито обоняние, нехарактерно за повечето птици, с което се ориентират също толкова успешно. В Европа се срещат 4 вида лешояди. В миналото България е била дом и на четирите вида, но вече у нас гнездят само два от тях – белоглавият и египетският.

Особености

Тъй като основната им храна са трупове, лешоядите имат много ефективна храносмилателна система и могат да обработват дори смъртоносни за други организми токсини. Различните видове усвояват различни части от трупа и се оказва, че някои ядат почти изцяло кости, други вътрешности, а трети похапват сухожилия и мускули. Не всички лешояди са „плешиви“. Тази особеност имат само тези видове, които си пъхат главата в трупа, за да достигнат вътрешностите. Лешоядите са дълголетници, доживяват до 40 години и могат да ги прекарат само с един партньор. Те се размножават сравнително рядко за птици и се грижат за малките си продължително и с отдаденост.

Лешоядите обитават разнообразни хабитати, като гнездят по скали и  високи дървета.

Роля в природата

Лешоядите навсякъде по света са не просто важна част от екосистемата, те са ключови видове в природата. Без тях, динамиката на екосистемата ще се промени необратимо. Те изчистват хабитатите, и така връщат хранителни вещества обратно в кръговрата. Влияят и върху разпространението на патогени, като премахват средата, в която те биха се размножили.

Лешоядите са и част от културата на много народи, които ги почитат заради особеностите им. Противно на вярванията, лешоядите не летят в кръг, в очакване някое животно да умре. Те просто използват издигането на горещия въздух, за да пестят енергия, докато облитат големи пространства.

Опазване

Поради изключително важната им роля в природата, лешоядите са обект на опазване от страна на много организации и на национално ниво. Това се налага тъй като техните хабитати намаляват непрекъснато, което значи, че и храната им намалява. Основни причини за загубата на хабитатите е промяната в използването на земята, отстрелване  от бракониери и използването на отрова срещу животните, които са тяхна храна.

Повечето видове лешояди днес са заплашени от изчезване.

Усилията на природозащитниците включват размножаване в плен, реинтродуциране в природата и подхранване на съществуващите колонии, за да се подсигури оцеляването им, както и разпространение на информацията за техния живот и роля в природата, за да може да запазим колкото е възможно повече от тях.

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!