menu
Как да слушаме
Как да слушаме
Съществен елемент от комуникацията, който може би пренебрегваме.

Как да слушаме

За да имаме добра комуникация с хората около нас, независимо дали са близки, колеги или случайно срещнати, трябва да можем не само да ги изслушваме, но и да вникваме в това, което ни казват. Много често вместо да правим това, бързаме да изразим своята гледна точка, или интерпретираме казаното през нашата перспектива. Такава комуникация не е пълноценна, защото де факто заменяме казаното от събеседника с това, което ние мислим за него. Ето няколко прости техники, които да включите в ежедневието си, за да избегнете „разваления телефон“.

Невербалната комуникация

Когато човекът срещу вас си рови в телефона, гледа си часовника или зяпа в далечината, е ясно, че не ви слуша. Или поне това е подсъзнателното усещане, което имаме; невербалната част от комуникацията. Когато вие правите това, другите също го усещат. Гледайте събеседника си в очите и се фокусирайте върху това, което говори. Опитайте се да проследите неговия език на тялото. Дали ви гледа в лицето, какъв е тонът, с който говори, жестикулира ли. Това може да ви даде усещане доколко темата е важна за него. Не се разсейвайте с други дейности, а фокусирайте цялото си внимание върху разговора и се постарайте това да бъде очевидно.

Слушане с разбиране

Не репетирайте отговора си, докато слушате, защото вероятно няма да чуете нищо. Опитайте се да вникнете в това, което събеседникът говори, а ако не можете, повторете си думите му, за да ги осмислите по-добре. Препоръчително е да знаете точно на какво отговаряте, вместо да гадаете.

Не прекъсвайте. Това поражда усещане, че това, което вие имате да кажете е по-важно от това, което слушате, а и може да се отклоните от темата. Често близките ни нямат нужда нито от съвет, нито от решение, а просто искат да разкажат какво им тежи. Дайте им тази възможност преди да предлагате решения, защото това може да се окаже достатъчно.

Не правете прибързани заключения преди да сте чули всичко, което събеседникът иска да ви каже. Емоционалните реакции често не се опират на факти. Приемете, че не знаете какво събеседникът ще ви каже след това и изчакайте докато приключи с изложението си. Ако по природа мислите и отговаряте бързо, ще трябва малко да се насилите, за да бъде комуникацията ви пълноценна.

Проверка дали сме разбрали

Всички пречупваме това, което чуваме през собствената си представа за събитията. За да сте сигурни, че разбирате смисъла на казаното според събеседника ви, повторете думите му. Задавайте уточняващи въпроси, попитайте как се чувства спрямо събитията. Със свои думи направете кратко обобщение на най-важните части от изложението и изчакайте събеседникът да потвърди, че именно това е имал предвид.

Способността да комуникираме пълноценно лице в лице, особено в дигитализиращия се свят, става все по-важна. Социалните мрежи ни дават възможност да достигаме до хора и информация много бързо, но също и създават измамно усещане, че можем и знаем много. Умението да слушаш другия, да вникнеш в това, което иска да каже и да го пречупиш през своя поглед без да го изкривяваш до неузнаваемост, както всичко останало, може да се усъвършенства чрез ежедневна практика и малко усилия.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!