изгледи
Една и съща диета често води до различни резултати. Далеч от това да е въпрос на воля или абстрактен метаболизъм, науката все повече сочи към вътрешните механизми на телата ни и към гъмжаща екосистема от микроскопичен живот. Изглежда, че до голяма степен отговорът се крие в червата и малките съюзници, които го обитават. Всъщност ключът се крие в специфична група микроби, метаногените, чието присъствие или отсъствие прави съществена разлика. Не всеки е дом на тези микроби и тяхното разпространение показва огромна вариабилност между отделните индивиди.
Тяхната функция е изумителна, те са способни да оптимизират извличането на енергия от храната, особено от храни, богати на фибри, действайки като истински вътрешни енергийни стимулатори. Тази способност е демонстрирана чрез анализ на индивиди с високо чревно производство на метан, газ, който, човешкото тяло не произвежда самостоятелно. Тези участници са успели да извлекат повече енергия от храната, като са спазвали диета с високо съдържание на фибри, както разкриват скорошни изследвания, публикувани в ScienceAlert. Тяхната кръв е с по-висока концентрация на късоверижни мастни киселини, ключови енергийни молекули.
Еволюционно наследство с ефекти в съвременен мащаб
Процесът зад това явление е завладяващ пример за сложна микробна симбиоза. Когато чревните бактерии ферментират фибри, те отделят водород като отпадъчен продукт. Тук се намесват метаногените, те използват този водород, за да произвеждат метан. Чрез отстраняване на този излишен водород от околната среда, те позволяват на ферментиращите бактерии да работят по-ефективно, разграждайки повече фибри и следователно освобождавайки повече калории за своя човешки гостоприемник. Тази биологична оптимизация отразява адаптациите на предците ни. Област, която се изследва задълбочено чрез изучаване на ДНК-то на древните цивилизации, за да се разбере нашето генетично наследство.
Учените предполагат, че максимизирането на приема на калории от оскъдните растителни ресурси е било ключово предимство за оцеляване. За ранните хора, способни да извличат всяка последна калория от всеки корен или растение, тази храносмилателна ефективност е била определяща еволюционна черта. Това, което някога е било спасителен пояс във времена на недостиг, днес, в свят на изобилие, може да обясни защо някои хора са склонни да наддават на тегло по-лесно от други.
Коментари
:брой коментар