menu
Шпионите, които не познаваме
Шпионите, които не познаваме
Мистериозни, ловки и остроумни, шпионите от филмите са вдъхновени от истински личности.

Шпионите, които не познаваме

От зората на цивилизацията съществуват шпиони, които събират важна информация и чрез уменията си допринасят за постигането на едни или други цели, често на правителствено ниво. Шпионите са представени в културата и изкуството като смели, интелигентни и с бърз ум и това наистина е така. За да бъдеш фактор в международни конфликти, трябва да имаш специални умения. Историята помни емблематични имена, поставили основа на шпионския жанр в развлекателната индустрия, но тяхната роля в световни събития е дори още по-важна.

Ето и няколко от тези личности:

Сър Франсис Уолсингъм

Той е шпионинът на Кралица Елизабет Първа между 1579 г. и 1590 г. Кралицата се страхувала от бунтове сред католиците, така че Сър Уолсингъм събирал информация, наемал хора, които да крадат и четат чужда кореспонденция и всячески се опитвал да работи за интересите на кралицата. Той предупредил за нападението на испанската армада през 1588 г. и често го споменават във връзка с началото на МИ-5 – Британската служба за вътрешно разузнаване.

Бел Бойд

Тя е умел шпионин за Конфедерацията в Американската гражданска война. Вербувана е, след като застреляла от упор войник на Съюза, който обидил нея и майка ѝ. Смята се, че през войната тя омайвала войници и официални лица и те ѝ давали важна информация. Дори успяла да приложи това на охраната си, след като я заловили.

Мата Хари

Денс нарицателно за шпионин, името ѝ се свързва с Първата световна война. Тя била танцьорка и компаньонка и използвала талантите си, за да извлича информация от високопоставени личности от цял свят, която после продавала на Германия.

Лиз де Бисак

 Лиз е член на британското разузнаване и на специална част, която се занимавала с тайни операции. Тя била вербувана през 1942 г. и изпратена на самостоятелна мисия в окупирана Франция. Представяйки се за аматьор-археолог, тя обикаляла Франция, събирала информация и оръжия, препращала съобщения, изграждала съпротивителното движение и изиграла важна роля при десанта в Нормандия.

Душан Попов

Той е със сръбски произход, но работи за великобританското разузнаване МИ-6 през Втората Световна война. Често се спекулира, че през 1941 г. той научил за подготвяно нападение над Пърл Харбър, но тогавашният директор на ЦРУ не му повярвал. Смята се, че Попов е прототипът на Джеймс Бонд, тъй като Флеминг го познавал лично и бил свидетел на работата му.

Антъни Блънт

Това е съветски шпионин, който работел като поддръжка на картините в Бъкингамския дворец. Антъни бил привърженик на марксизма и изнесъл над 1500 документа към Съветския съюз между 1941г. и 1945 г. Маргарет Тачър обявява съществуването му през 1979 г. – дотогава било тайна, че са допуснали шпионин в сърцето на страната.

Олдрич Еймс

Още един съветски шпионин, този път в ЦРУ. Той разкрил имената на всички американски агенти, които били в съюза, в резултат на което били убити 10 души. В замяна на информацията получил милиони. Разкрит е през 1994 г. и е осъден на доживотен затвор.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!