menu
Хранителни разстройства
Хранителни разстройства
Храненето при някои хора достига до крайности.

Хранителни разстройства

В свят, в който външният вид се счита са най-съществен, а отвсякъде ни заливат реклами на изваяни тела, които ни обещават да бъдем като тях, ако ползваме даден продукт, диета или тренировъчна програма, е много лесно да залитнем в някоя крайност и да развием нездравословна връзка с храната. Разбира се, това още не значи хранително разстройство, но е добра причина да се запознаем с напредъка на науката в тази област.

Хранителните разстройства засягат милиони хора по света и представляват психологически заболявания, които се диагностицират и лекуват от специалисти.

Симптоми

Хранителните разстройства често са опасни и животозастрашаващи, особено ако не се третират навреме. Започват да се проявяват още в пубертета и често може да останат скрити с години. Симптомите са фокусиране върху телесното тегло и начинът по който изглеждаме, преяждане, или пък избягване на определени храни, пропускане на хранене, броене на калории, твърде много тренировки, подчиняване на всичко останало в живота на храненето както и приемане на диуретици, разхлабителни и повръщане. Много от страдащите от хранителни разстройва избягват да ядат на публични места, качват се на кантара прекалено често и имат нереалистична представа за собственото си тегло и визия.

Видове

Най-добре изследваното разстройство е анорексия, при което страдащият губи тегло в стремежа си да отслабне.

Булимията пък води до преяждане, последвано от „пречистване“ чрез повръщане или периоди на глад.

Друго разстройство, отскоро класифицирано като такова, е яденето до преяждане, което включва изяждането на огромни количества храна наведнъж, като страдащият съобщава за неспособност да си контролира апетита и често макар да поема хиляди калории, те са от храна с ниска хранителна стойност.

Разстройство, което засяга по-често хора с различни умствени заболявания е това, при което човек има апетит да яде нехранителни продукти, като например почва, камъчета, вълна и други материали.

Често срещано при деца е разстройство, при което се избягват различни храни, поради тяхната миризма или текстура. Не бива да се бърка с обичайната капризност към храна, характерна за децата в някои възрасти.

Лечение

Хранителните разстройства, освен че влияят върху начина, по който се възприема човек, имат и сериозни здравословни последици. Телата ни имат нужда от веществата, които ядем, така че липсата им, освен до загуба на тегло, може да доведе до отпадналост, загуба на костна плътност, косопад, невъзможност за концентрация, припадъци и безплодие. Социалният живот и работата на страдащите също могат да пострадат. Засега все още нямаме категоричен отговор защо някои хора са по-податливи на хранителни разстройства от други, но знаем, че те са по-често срещани при перфекционисти и хора, които са по-импулсивни. Наследствеността също играе роля.

Съществена е и средата, в която тези разстройства се проявяват. В 21 век все повече хора, особено младежи, се сравняват с идолите си, които виждат в социалните мрежи и искат да са като тях. Затова е важно да обръщаме внимание на близките си. Промяната в обичайното поведение спрямо храната, особено при подрастващи в повечето случаи няма да доведе до хранително разстройство, но ако имате съмнения, е най-добре да с обърнете към специалист-терапевт. Колкото по-скоро, толкова по-лесно ще бъде възстановяването.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!