menu
Как общуват растенията
Как общуват растенията
Как и за какво си „говорят“ растенията и защо е важно да го знаем.

Как общуват растенията

От гледна точка на човека, не изглежда така, сякаш растенията общуват особено активно помежду си. Те обаче имат няколко интересни начина за комуникация, а под земята, в листата и цветовете кипи бурна дейност, която ние често пропускаме да забележим.

Химическите сигнали – езикът на растенията

Голяма част от растенията са привлекателни поради техния аромат – използваме ги за подправки или декорация. Знаем и, че насекомите се ориентират по ароматните молекули, които цветята отделят, а много тревопасни животни откриват храната си именно чрез обонянието. Чрез подобни ароматни молекули, растенията комуникират и помежду си. На света съществуват милиони видове растения, които отелят в средата толкова разнообразни химични съединения, че една голяма част от тях дори  не са изследвани все още. Но знаем със сигурност, че друга част се използват от самите растения, за да общуват със себеподобните си.

За какво си говорят?

Тъй като нямат възможност да избягат, когато са нападнати от хищник, растенията са разработили различни защитни механизми, с които отблъскват неприятелите. Например никотинът в тютюна съществува, за да отблъсква насекоми.

Например когато някоя гъсеница започне да се храни, нараненото растение веднага отделя ароматни съединения, които предупреждават другите около него за опасността. Те за няколко секунди започват интензивно да излъчват защитни вещества, които може да са отровни за неприятеля или да миришат неприятно и така да маскират растението.

Друг начин за общуване е чрез звук. Хората не можем да уловим звуците с честота под 20 херца. Клетките на растенията съдържат вода, с разтворени в нея различни вещества и могат да издават именно такива звуци, посредством промяна на налягането в тъканите си. Предполага се, че подобни звуци са един от начините им да си „говорят“ и част от причините някои растения да съжителстват по-добре заедно с други. Насекомите също могат да улавят звуци с подобна честота, така че не е невъзможно растенията да си обменят информация и с тях.

Wood-wide-web

В горските екосистеми пък е популярна комуникацията чрез гъби, наречена микориза. Почти всички видове дървета в света използват такава комуникация. Подземните части на гъбите обхващат корените на дърветата и осъществят симбиоза – взаимно си обменят хранителни вещества и минерали. И не само това – посредством този своеобразен „горски интернет“, самите дървета успяват да си предават хранителни вещества. Гъбите помагат за предпазване от паразити и спират токсичните вещества от почвата, а пък дърветата подхранват фиданките си, когато до тях не достига достатъчно слънчева светлина. Трюфелите са един от видовете гъби, участници в микориза.

Защо е ценно да знаем как си говорят растенията?

Комуникацията между растенията, било то за предаване на информация на съседите, защита, или обмяна на ресурси е важна за опознаването на екосистемите. Знаейки как реагират растенията при среща с хищници, или кои видове съжителстват по-успешно с други, ни помага да изградим по-добро и устойчиво земеделие. Растенията са не само основната ни храна, но и фундамент за всички екосистеми, така че познавайки подробностите на техните взаимоотношения, разбираме по-добре природата и значението на отделните видове.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!