menu
Човешкият скелет
Човешкият скелет
Смятате ли, че костите са скучни?

Човешкият скелет

Ако някога сте си чупили кост, знаете колко са важни костите за нормалния живот. Но освен, че ни поддържат в изправено положение и участват в движението, костите имат и няколко други функции, които ги превръщат във важна част от тялото, макар обичайно да не възприемаме скелета си така.

Структура

Костите са жива тъкан. Те са кръвоснабдени и се състоят от клетки, които извършват метаболизъм и си комуникират с другите части на тялото. За костите се захващат сухожилия, които са свързани с мускулите и така при съкращаване на мускула, движението се пренася върху костта. В костите се съдържат едни от най-важните клетки в човешкото тяло. Това са стволовите клетки, които изграждат кръвта. Те се намират в костния мозък, който пък се разполага във вътрешността на дългите тръбести кости, като тази на бедрото. Стволовите клетки също помагат, когато има нараняване на костта – от тях се образува необходимата тъкан за зарастване на счупеното.

Колко кости имаме

Не всички хора имат еднакъв брой кости. Бебетата се раждат с много повече отделни кости, които при развитието си срастват. Някои малки костици в китките, глезените, черепа и таза може да „изостанат“ от това и така някои хора имат 206, други 204 кости или друго близко число. По-важен момент от броя кости е тяхната функция. Човешкият скелет постепенно е еволюирал към изправена стойка и ползване на инструменти с предните крайници, вместо ходене. Това довело до развитието на множество малки костици в китките и глезените, които помагат да извършваме прецизни движения, неприсъщи за никое друго животно. Черепите ни също са се развили – с увеличението на мозъка, костите също трябвало да се изменят. Черепните кости са няколко отделни, изключително твърди и срастват така, че мозъкът да бъде максимално предпазен от нараняване.

Здравето на скелета

Костите ни са издръжливи на натоварване и когато се счупят, успешно зарастват без никаква помощ от наша страна. Единственото, което правим е да стабилизираме костта в едно положение. Костната тъкан играе ролята на депо за калций, който е и основен градивен елемент за костите. Когато в тялото липсва калций, костите успяват да го набавят. Това разбира се ги направи по-чупливи и може да им попречи да изпълняват функциите си по защита на органите.

При заболяванията на костната система, обикновено основният проблем е чупливостта на костите, което е свързано с калциевия метаболизъм. Затова е изключително важно да включим калций в диетата си. С напредване на възрастта, костите нормално губят от здравината си, но има един много лесен начин да ги заздравим и забавим процеса: чрез тренировки. Когато стимулираме тялото да извършва движения, особено с тежести, ние го стимулираме да влага ресурси в тези части, които вършат работата, тоест костите и мускулите.

Хората принадлежим към групата на гръбначните животни, които далеч не са най-многобройни на планетата. Скелетите са се развили късно в еволюцията и са добър индикатор за връзката между различните организми. Поради химичният си състав, по костите можем много лесно да определим възрастта на открити останки или фосили, дори да са на хиляди години.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!