menu
Истински зомби вируси
Истински зомби вируси
В популярната култура често се среща концепцията за паразит, превръщащ хората в зомбита, но реалността е малко по-скучна.

Истински зомби вируси

Зомбитата в популярната култура често са представени като хора, жертва на паразит или вирус, които имат една единствена цел – да се хранят и размножават, тоест да създават още зомбита. Погледнато от позицията на екологията, поведението на повечето организми най-често е подчинено точно на това и за повечето животни и двете са свързани с точно определени условия на средата. Организмите в света имат сложни взаимоотношения, а една особена група – вирусите, може да живее само в чужди клети. Някои вируси са си изградили своеобразни адаптации, за да принудят организма, чиито клетки използват, да максимизира тяхното размножение, а не собственото. Тези вируси, на разговорен език нарочно са наречени „зомби вируси“ защото заразявайки жертвата си, те променят поведеното ѝ. Има стотици такива, а най-често се срещат при по-нисшите животни, като насекоми, но също и при бозайници. Има стотици вируси, за които знаем, че правят така.

Кои са зомби вирусите

Бясът е опасно заболяване, което засяга централната нервна система на бозайниците, включително и хората. Проявява се с треска, дезориентация и халюцинации, а заразените животни са опасни за останалите, защото вирусът, се предава чрез телесни течности и кара животните да са агресивни и да хапят други животни, за да си подсигури нови гостоприемници.

Кордицепс не е вирус, а гъба, добре позната на любителите на фантастика, която се държи като зомби вирус. В реалността, кордицепс засяга различни насекоми и членестоноги. Той расте вътре в животното, след което го пробива и плодното тяло израства навън, а гостоприемникът умира. Кордицепс принуждава заразените насекоми да се качват на високо и да останат там, което помага за разпространението на спорите му.

Бакуловирус е вирус, който засяга гъсеници и подобно на кордицепс, ги кара да се изкачват на високо, за да може когато умрат, вирусните частици да се разпространят надалеч.  

Могат ли да засягат хора

Макар че в природата е често срещано явление вирусите да се прехвърлят върху нов вид, засега няма данни зомби вируси да заразяват хората. Същото се отнася и за гъбите кордицепс. Човешката имунна система е комплексна, а макар да сме свързани с всички организми на планетата, поведението ни се контролира от далеч по-сложни механизми от тези при насекомите. Вирусите обаче са древни същества, които са доказали способностите си за оцеляване и размножаване. На света няма нито един организъм, който да не е гостоприемник на стотици, дори хиляди вируси. Всички те имат потенциал да изменят генетичния си материал много по-бързо от по-сложните организми, което ги прави най-вероятният кандидат за евентуален зомби апокалипсис в някакво далечно бъдеще.

Неочаквана полза

Вирусите, които контролират животинското поведение могат да се използват с една много по-проста цел – контрол върху популации от вредители по културите. Това ще изисква много подробно проучване на генетичния им материал, както и модификации от страна на човека, така че да е сигурно, че няма да навредят повече, отколкото ще са полезни.

Засега науката се занимава предимно с изследвания върху такива организми в контекста на екосистемата, защото техните жертви обичайно са разпространен и адаптивни видове, като мравките. Чрез изследванията се разкриват сложните взаимоотношения между видовете на планетата, а това допринася и за опазването на биосферата в хода на прогреса.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!