menu
Да си купиш остров
Да си купиш остров
Замисляли ли сте как е възможно да си купиш остров и какво бихте правили, ако имате такъв.

Да си купиш остров

Вероятно всички сме чували за разни мистериозни милиардери, които притежават острови в екзотични тропически морета и си представяме, че това е скъпо и екстравагантно удоволствие, което е по джоба само на най-богатите сред нас. Това обаче не е съвсем вярно. Островите, като част от територията на дадена държава, юридически представляват просто земя, която можете да си купите, ако имате между 500 хиляди и 70-80 милиона долара.

Къде са най-хубавите острови

Да си представим за момент, че имате тези пари и искате да ги вложите в свой собствен рай на Земята. Повечето острови на пазара са на Бахамите и в районите на Централна и Южна Америка и Азия, но могат да се намерят и по-близки до Европа. Има няколко уебсйата, които предлагат помощ в намирането на остров, а и много компании, занимаващи се с имоти, могат да ви помогнат в търсенето. Добра идея е да направите проучване, но и да наемете експерт, който да помогне с подробностите.

А за какво ви е този остров

Има значение и за какво ще ползвате новия си остров. Ако искате да се преместите там и да изживеете живота си далеч от стреса на 21 век, можете да се отпуснете и да си изберете това, което ви допада като разположение, климат и законодателство на съответната страна. А и няма да имате нужда от нещо голямо и скъпо. Ако обаче имате амбиция да го ползвате за комерсиални цели, тоест искате да си построите курорт или пък да използвате природата, за да привличате определен тип туристи, ще трябва да обмислите покупката по-добре, като имате предвид държавното и международно законодателство, касаещо региона, както и достъпността до острова ви. Много от най-привлекателните острови са обект на опазване, поради уникалната природа, някъде държавата не допуска строителство върху необитаеми острови, а другаде има визови ограничения или са прекалено далеч от сушата, за да се осъществява адекватен и регулярен транспорт.

Как ще платите за новата придобивка

Пазарът на острови не е като обичайният пазар на недвижими имоти. За съжаление няма да можете да ползвате ипотечен кредит или друга форма на финансиране. За да се сдобиете с мечтания остров, ще трябва да имате необходимата сума в наличност. Предвидете си и разходи по издаването на всички документи и разрешителни и разбира се обмислете стратегия за достъп до острова и евентуална евакуация. Ако имате достатъчно средства, за да си позволите тази покупка, едва ли последното ще е особен проблем.

Ако нямате в наличност милиони долари, изобщо не се притеснявайте. По света има стотици острови, които се предлагат под наем и там можете да проверите дали това е подходяща за вас инвестиция. Ако не ви достигат парите и за това, не бързайте да изоставите мечтата си да се намирате на изолирано от света място, където да се наслаждавате на спокойствие, слънце и чист въздух. Никой не знае как ще се промени пазарът на острови, нито вашето финансово състояние в следващите години. Да си купиш остров е съвсем възможно, макар да е екстравагантно и не особено популярно сред хората, които не сме милиардери.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!