menu
Да се страхуваме ли от изкуствения интелект?
Да се страхуваме ли от изкуствения интелект?
За едни е дългоочаквана технология, за други – причина за тревога.

Да се страхуваме ли от изкуствения интелект?

Изкуственият интелект набира скорост и става все по-популярен, а с него нарастват и притесненията. Дали ще завладее света, дали няма да ни открадне данните, дали няма да предизвиква някакъв вид криза? Предупрежденията на различни експерти в областта, както и авторитетните мнения на утвърдени изследователи и социолози повдигат още повече въпроси. Щом дори и най-отявлени привърженици на технологията са скептични към развитието ѝ, може би наистина трябва да се притесняваме?

Преди обаче да започнем да събираме багажа и да се изключим от мрежата, е добре да се запознаем с информацията, която имаме за изкуствения интелект и да се опитаме да разсъждаваме спокойно и обективно по темата. Ето най-често срещаните притеснения.

Ще ни отнеме работата

Макар да има известна доза истина в това – очаква се изкуственият интелект да доведе до повече автоматизация на различни процеси, едва ли ще има масова безработица. Въвеждането на технологията ще става постепенно, а пазарът ще регулира търсенето и предлагането на труд. Добра идея е да научим нещо ново, защото рискът да загубим работата си е част от живота. Придобиването на нови умения пък може да подобри живота ни по неочаквани начини, докато ИИ върши неприятната работа.

Ще завладее света

ИИ е технология, създадена, за да решава конкретни сложни задачи. Човечеството е изобретило компютрите точно с тази цел – да решават проблеми, които ние можем да дефинираме, но не можем да решим. Например подобряването на прогнозата на времето се дължи на развитието на такива технологии. Научната фантастика от 20 век е виновна за този напълно ирационален страх от ИИ, но за щастие, той не отговоря на реалността.

Ще има човешки емоции

ИИ може да имитира човек много успешно, но това се дължи изцяло на начина, по който е създаден и обучен. За машината това е просто задача, която трябва да реши. Емоциите съществуват само в нашите умове и тела и са функция на мозъка. Алгоритмите могат да наподобяват емоции, но не и да имат същите като нашите, следователно и мотивацията им няма как да се базира на емоции, каквато е нашата понякога.

Ще го „изпуснем“ от контрол

Това е най-големият страх на скептиците. Но къде ще иде и какво ще прави една такава технология, ако основната ѝ работа и причината да съществува е да решава нашите проблеми и задачи? Засега, на нивото на което се намира технологията, тя няма нужда от „контрол“, защото няма никаква самостоятелност извън тази, която хората влагат, когато задават задачите.

Търсейки сензация или може би търсейки нещо интересно и вълнуващо в сивото ежедневие, много хора интерпретират погрешно притесненията на експертите в областта на ИИ. Популярните страхове и реалните проблеми, пред които ще ни изправи ИИ се различават. За да сме сигурни, че няма да се поддадем на страховете си, а и за да сме в крак с новите реалности, е полезно да се информираме какво е ИИ, от колко време съществува и защо именно сега стана популярен и да не обръщаме особено внимание на гръмки заглавия и мнения, граничещи с фантастика. Реалността винаги е малко по-скучна от въображението.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!